IOHANNIS: Starea de alertă va fi prelungită. Liber la nunți, botezuri și petreceri, dar cu câteva restricții

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi, 9 iunie 2020, ce măsuri vor fi aplicate după 15 iunie chiar dacă starea de alertă va fi prelungită.

„Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi de noi îmbolnăviri nu a crescut semnificativ, dar nici nu a scăzut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi locuri de joacă”, a declarat Iohannis.

De asemenea, președintele a mai anunțat că „vor fi posibile evenimente private – atenție, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior”.

Totodată, „va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private”.

Sălile de fitness, piscinele exterioare vor fi redeschise, dar cu respectarea unor norme care vor fi impuse de Ministerul Sănătății.

Președintele a mai adăugat că se va renunța treptat la măsurile de izolare la domiciliu.

Practic, românii care vin din țări unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub cinci cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile, nu vor mai sta în autoizolare.

Din păcate, în aceste criterii nu se încadrează statele unde sunt mulți români.

„Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. Vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul Uniunii Europene și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi.” (președintele Klaus Iohannis)

Iohannis a explicat că se impune prelungirea stării de alertă, dar că vor fi impuse mai puţine restricţii și a îndemnat Parlamentul să sprijine Guvernul în acest demers.

„Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili! Dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient şi am dovedit-o. Putem controla în mod eficient această epidemie. Guvernul a luat cele mai bune măsuri”, a mai declarat șeful statului.

ADN: Klaus Iohannis va fi un Băsescu pe steroizi

Iohannis, discurs în Spania: „Statul român are multe de învăţat de la românii care trăiesc peste hotare”

Șeful DIICOT a demisionat ca urmare a solicitării lui Iohannis. Nu-și reproșează nimic în cazul Caracal

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?