JADARMERIA explică de ce a folosit gaze lacrimogene: „Asupra forțelor de ordine au fost aruncate bucăți din asfalt, obiecte contondente”

Purtătorul de cuvând al Jadarmeriei Române, Georgian Enache, a explicat în direct la o televiziune care au fost motivele care i-au determinat pe jadarmi să folosească gaze lacrimogene împotriva unor participani la mitingul organizat astăzi, în jurul orei 16.00, în Piața Victoriei. În urma folosirii acestor gaze mai mulți protestatari au necesitat îngrijiri din partea medicilor.

„Asupra forțelor de ordine au fost exercitate acte de violență. Asupra jandarmilor au fost aruncate bucăți din asfalt, obiecte contondente, colegii mei au fost loviți cu bețe de steaguri. Colegii mei au folosit aceste mijloace pe care le au în dotare, mijloace individuale de protecție – așa se numesc ele – spray-ul cu piper, spray-ul cu substanțe iritant-lacrimogene, în legitimă apărare în momentul în care s-a forțat cordonul de jadarmi și gardul de protecție. Nu aveau niciun interes să folosească aceste elemente înainte să le fie pusă siguranța lor în pericol.

Probabil intenția protestatarilor a fost cea de a intra în curtea guvernului. Ce am putut să vedem cu toții a fost acea intenție destul de agresivă de a rupe cordonul de jandarmi și deplasarea unui grup de protestatari către zona în care se află sediul Guvernului. Intențiile lor nu avem de unde să le cunoaștem, însă putem să constatăm că avem trei jadarmi răniți. Siguranța tuturor persoanelor a fost pusă în pericol de cei care au provocat aceste violențe. Știu că și din rândul celor care protestează au fost persoane care au rănite inclusiv de obiectele contondente aruncate din mulțime”, a explicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

În jurul orei 19.00, Jandarmeria și-a etalat din nou excesul de zel intervenind pentru a doua oară cu gaze lacrimogene împotriva persoanelor din fața Guvernului. Imagini în filmarea de mai jos: