Skip to content

Jaful secolului: A fost găsit tabloul de Picasso furat de hoţii români în 2012

Cap de Arlechin, celebrul tablou de Picasso furat dintr-un muzeu olandez în 2012 a fost găsit. Arthur Brand, detectiv olandez specializat în artă, a declarat săptămâna trecută că tabloul este agățat pe un perete în casa unui olandez celebru. Brand nu a vrut să dea numele acestuia, dar a precizat că este foarte cunoscut în Olanda.

Considerat cumpărător de bună credință, acesta a declarat că a achiziționat tabloul de la un intermediar la un preț mic. Brand a specificat în cadrul unei emisiuni televizate că investigația sa nu este finalizată.

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost furate şapte tablouri: “Cap de Arlechin” de Pablo Picasso, “Cititoarea în alb şi galben” de Henri Matisse, “Podul lui Waterloo” şi “Podul Charing Cross” de Claude Monet, “Femeie lângă o fereastră deschisă” de Paul Gauguin, “Autoportret” de Meyer de Haan şi “Femeie cu ochii închişi” de Lucian Freud.

Picturile aparţineau unei fundaţii olandeze care fusese de acord pentru prima oară să ofere publicului şansa de a le admira. Gruparea de hoți, din care făceau parte și cîțiva români, a operat în mai puțin de două minute. Acest jaf a fost numit de presa olandeză Jaful Secolului, valoarea tablourilor furate fiind de 18 milioane de euro.

Cap de Arlechin de Picasso

Trei luni mai târziu, Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, cunoscuţi ai lumii interlope din Tulcea, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Furtul a durat două minute, hoţii neavând cunoştinţe de artă pentru că la audieri unul a spus că a reţinut numele pictorului Henri Matisse după marca de automobil Matiz, iar altul a scris în loc de Gauguin, Goghen.

Ulterior jafului s-a emis ipoteza că unele dintre tablouri au fost arse în casa mamei lui Radu Dogaru, Olga. În afacere a intrat şi Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, care a fost acuzat de tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. El ar fi vrut să vândă în România două dintre cele şapte tablouri. Adrian Procop, alt membru al bandei, a fost prins de autorităţi în Marea Britanie.

Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost condamnaţi la cinci ani şi patru luni, respectiv şase ani de închisoare cu executare. Adrian Procop la şase ani şi opt luni de închisoare şi pe Alexandru Bitu şi Olga Dogaru la câte doi ani de închisoare cu executare. Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, a primit amendă penală de 45.000 de lei pentru tăinuire.

Detectivul Arthur Brand a mai declarat săptămâna trecută că Olga Dogaru chiar a ars câteva tablouri, dar există dovezi că patru dintre ele nu au fost mistuite. Tabloul lui Picasso, două ale lui Monet și cel al lui Freud încă există.

Operele de artă ar fi ajuns în România prin Belgia sau Franța și că în aceste țări unele tablouri ar fi fost vândute unor traficanți de droguri. Cap de Arlechin al lui Picasso a ajuns în mâna unui olandez prin aceste canale.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!