Skip to content

Jocurile Naționale Special Olympics: Au participat 360 de sportivi cu dizabilități intelectuale

Jocurile Naționale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv din România dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale, a ajuns în 2018 la a 15-a ediție. El se derulează în fiecare an începând cu 2004, de fiecare dată în alt oraș.

Timp de trei zile, 360 de persoane cu dizabilități intelectuale s-au întrecut la probe de atletism, bocce, baschet (abilități individuale) și înot. Ei au venit la Târgoviște din 32 de județe.

Pe lângă cei 360 de participanți, la eveniment au mai fost prezenți 175 de medici și studenți voluntari implicați în evaluări de sănătate: oftalmologie, stomatologie, sănătate mentală, flexibilitate corporală sau ORL.

Competiția a putut fi organizată și mulțumită celor 60 de studenți sau elevi de liceu voluntari. Lor li s-au alăturat alți 35 de voluntari din cadrul Fundației Motivation.

Anul acesta, Jocurile au început cu ceremonia Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, care a fost purtată de trei dintre sportivii Special Olympics. A continuat cu ridicarea steagului, rostirea jurământului sportivilor Special Olympics și defilarea celor 55 de delegații, asociații și școli special, venite din aproape toate județele țării.

Programul de evaluare a stării de sănătate a sportivilor Special Olympics s-a derulat pe parcursul a două zile,25 și 26 mai. Sportivii cu dizabilități care au efectuat controale la șase discipline medicale: ORL (Healthy Hearing), stomatologie (Special Smiles), oftalmologie (Opening Eyes), mobilitate și flexibilitate (FUN Fitness), nutriție și sănătate generală (Health Promotion) și sănătatea minții (Strong Minds).

Pentru prima dată au fost efectuate, cu sprijinul cabinetului mobil Zâna Merciluță, tratamente stomatologice.

Jocurile Naționale Special Olympics s-au desfășurat cu sprijinul mai multor companii și fundații, partenerul tehnic sportiv fiind Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București.