Skip to content

Jurnalist german amendat de jandarmi: „Îmi pare rău că românii au ajuns să lupte încă o dată în 30 de ani pentru libertate”

Jurnalistul german a fost ridicat de jandarmi la protestele de miercuri seară, 20 iunie, dus la secție și amendat cu 500 de lei. Reprezentanţii Jandarmeriei au precizat că deşi acesta a susţinut că este reprezentant al presei nu a prezentat un document oficial şi că avea totuşi obligaţia să aibă un comportament adecvat, informează Mediafax.

„Jandarmeria Română sancţionează comportamentul necorespunzător pe care îl manifestă o persoană, indiferent de calitatea acesteia. Cel în cauză a forţat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia şi conducerea la Secţia de Poliţie unde a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 500 lei”, au precizat reprezentanţii Jandameriei din Capitală.

De asemenea, sursa citată mai arată că, deşi Paul Arne Wagner a susţinut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate.

„Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat ”PRESS” nu reprezintă un act oficial. Pe de altă parte, reiterăm faptul că, indiferent de calitatea profesională pe care o are orice persoană care participă la acest gen de evenimente publice trebuie să aibă un comportament adecvat şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine care se află în stradă pentru liniştea şi siguranţa tuturor cetăţenilor”, mai spune Jandarmeria.

Jurnalistul, care în trecut a lucrat la Süddeutsche Zeitung, s-a întrebat, pe pagina sa de Facebook, de ce Jandarmeria a creat „diversiune şi haos”, deşi protestatarii s-au dovedit paşnici în peste 500 de zile de manifestări.

„Ne readucem aminte că Jandarmeria Română aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat şi asta. Eu sunt bine, mulţumesc pentru mesaje, am doar o vânătaie la genunchi. Dar gândurile mele merg la toţi oamenii care au fost astăzi loviţi de braţul armat al statului, şi ridicaţi, şi abuzaţi, aşa cum văd acum în filmările colegilor de la Passport Productions, pe care le publicăm mâine. Pentru aceşti oameni loviţi şi învineţiţi nimeni nu a sunat la Ambasada Germaniei, la Ministerul de Externe German sau alte instituţii care au fost imediat averitzate de ceea ce mi se întâmpla mie – eu, jurnalist german. Vestea cea bună este: braţul armat al lui Dragnea se termină acolo. Poate eşti luat la secţie, dar stai acolo un pic, iei o amendă abuzivă şi te întorci la protest. Chiar am auzit discuţii între poliţiştii ieşiţi la ţigară care se întrebau cum vor mai face treabă dacă intră în vigoare modificările la codul penal. Îmi pare rău că românii au ajuns să lupte încă o dată în 30 de ani pentru libertate, dar sunt alături de voi. Nu vă lăsăţi intimidaţi de abuzuri!”, a scris Paul Arne Wagner.

Acesta a mai ajuns la concluzia că, după documentările din timpul protestelor care s-au întins pe mai bine de un an de zile, Jandarmeria a ajuns o instituţie „scăpată de sub control, o forţă opresivă care face abuzuri sistematice”.

„În secţia de poliţie am văzut astăzi o harababură. În miezul nopţii aproape, jandarmi intrau şi ieşeau din camere, alergau, oameni erau aduşi, inclusiv oameni bătrâni, cu care “organele” nu ştiau ce să facă. În acest timp, însuşi jandarmul care m-a ridicat, cu nişte ochi tulburi şi o atitudine extrem de violentă, de brută, a stat doar lângă mine în secţia de poliţie, deşi am spus că este acolo că să mă intimideze şi aş preferă să iasă. Am fost acuzat de lucruri contradictorii, diferite de la jandarm la jandarm, minciuni, cum că i-aş fi agresat şi tot aşa. Apoi ceva ciudat s- a întâmplat, şi au încercat să mă facă să semnez un avertisment “că să nu primesc amendă”. Şi să plec. Dar eu nu am fost lăsat nici măcar să îl citesc, aşa că nu am putut semna!”, a mai scris jurnalistul.