Klaus Iohannis: „Egalitatea între femei și bărbați reprezintă o condiție esențială pentru progres și justiție socială”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 7 martie, un mesaj în cadrul Forumului pentru Egalitatea de Gen “Equality Works Better”.

Mesajul a fost prezentat de către doamna Nicoleta Nicolae-Ioana, Consilier de Stat – Cabinetul Președintelui:

“Egalitatea de gen reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale oricărei societăți moderne, iar evenimentul de astăzi este un rezultat concret al demersurilor care se fac în lupta pentru combaterea discriminării și respectarea drepturilor omului.

Salut inițiativa organizatorilor de a marca Ziua Internațională a Femeii printr-un forum dedicat egalității de gen care să aducă la aceeași masă actorii instituționali și factorii direct implicați. Sunt sigur că discuțiile de astăzi vor fi constructive și vor conduce la soluții menite să reducă din decalajele care încă se mai regăsesc la nivelul țării noastre.

Ați inclus egalitatea de gen în spectrul valorilor după care vă ghidați activitatea, iar acest fapt dovedește respectul față de angajați și față de drepturile acestora. Este foarte mare nevoie de români bine pregătiți care să ocupe atât funcțiile de execuție, cât și pe cele de conducere, iar pentru a răspunde actualelor cerințe de pe piața muncii, se impune ca atât femeile, cât și bărbații să beneficieze de șanse egale. Acest lucru se poate realiza prin asigurarea unui sistem educațional care să încurajeze egalitatea de gen și prin includerea acestui principiu în politicile companiilor și autorităților publice.

România este puternic angajată în combaterea discriminării și de aceea îndeplinirea obiectivelor egalității de gen este o prioritate.

S-au făcut progrese în această direcție, însă este nevoie, în continuare, de efort susținut pentru eliminarea, în totalitate, a prejudecăților cu privire la rolurile pe care femeile și bărbații le au în societate.

Vă încurajez să luptați, cu aceeași determinare, pentru respectarea egalității între femei și bărbați pentru că doar așa veți aduce plus valoare mediului economic din România. O societate deschisă, în care stereotipurile de gen sunt eliminate, va genera noi oportunități de dezvoltare pentru toți cetățenii săi.

Încă de la preluarea mandatului, am susținut că egalitatea între femei și bărbați reprezintă o condiție esențială pentru progres și justiție socială, fiind și o dovedită sursă de prosperitate economică. Femeile și bărbații trebuie să aibă posibilitatea de a se implica, în egală măsură, în politică, economie și societate, contribuind, cu experiența lor, la dezvoltarea și modernizarea acestei țări. Pentru reușita acestui deziderat este nevoie, așa cum am mai afirmat, de o abordare unitară, care să includă toți factorii importanți din societate, și de integrarea dimensiunii de gen în politici publice precum cele din domeniul educației, din domeniul economic sau cel social. De aceea, am și asumat rolul de promotor al campaniei internaționale #HeforShe, fiind ferm convins că putem face mai mult pentru susținerea drepturilor femeilor din întreaga lume.

Sper ca astfel de inițiative prin care este promovată egalitatea de gen să se constituie într-un exemplu de bună practică pentru cât mai multe companii și autorități publice din România, astfel încât toți angajații să se bucure de drepturi și șanse egale.”

Foto: facebook.com/klausiohannis

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *