Skip to content

Lanț uman astăzi la Arcul de Triumf de ziua sportivilor Special Olympics

Arcul de Triumf, Muzeul Național de Artă al României, Palatul Șuțu – Muzeul Municipiului București și Comitetul Olimpic și Sportiv Român – COSR vor fi iluminate în roșu astăzi între orele 21.00 și 24.00 pentru a semnala nevoia de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Evenimentul marchează o jumătate de secol de când mișcarea Special Olympics luptă la nivel global pentru înlăturarea discriminării persoanelor cu dizabilități intelectuale și pentru crearea unei societăți incluzive prin sport.

Sportivii Special Olympics vor alcătui un lanț uman în curtea COSR, lângă Arcul de Triumf, începând cu ora 21.30. Tot astăzi, un videoclip de prezentare a câtorva dintre sportivii Special Olympics, campioni naționali și mondiali la gimnastică, baschet și înot, va rula pe cele 12 ecrane ale centrului comercial Cocor din București.

„Ne-am bucurat să vedem atât de multă susținere în demersul nostru de conștientizare a nevoii de acceptare și integrare a persoanelor cu dizabilități intelectuale, indiferent din ce colț de lume provin. Iluminarea în semn de incluziune e un simbol pentru continuarea misiunii Special Olympics”, a declarat cu ocazia acestei zile președintele Special Olympics International, Timothy Shriver.

Alte 170 de edificii din întreaga lume iau parte la inițiativa „Iluminare pentru incluziune”. Culoarea roșie afișată poartă mesajul toleranței, al respectului și al celebrării diferențelor dintre oameni.

„Iluminare pentru incluziune” face parte din evenimentul aniversar al mișcării Special Olympics care se derulează la Chicago în perioada 17 – 21 iulie 2018. Chicago este orașul în care au avut loc în 1968 primele Jocuri Internaționale de Vară Special Olympics.

Evenimentul din România se va încheia duminică, 22 iulie când, începând cu ora 18, la UNEFS – Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, va avea loc un meci de baschet demonstrativ.

Trei sportivi Special Olympics vor alcătui o echipă cu trei campioane olimpice: atleta Doina Melinte, judoka Alina Dumitru și canotoarea Viorica Susanu Chermes.

În sala de sport a UNEFS, sportivii Special Olympics, multiplu medaliați la competiții locale și internaționale de gimnastică, se vor întâlni în sala de sport cu gimnastele din grupul Euritmic al Clubului Sectorului 6 într-o demonstrație de dans, acrobație și gimnastică unificată.

Una dintre gazdele evenimentului va fi Șerban Nicolescu, primul angajat cu Sindrom Down din România.