Legăturile „Coaliției pentru Familie” cu evangheliști americani din tabăra lui Trump

O grupare necunoscută până în 2016 numită „Coaliția pentru Familie” a strâns trei milioane de semnături pentru declanșarea referendumului din 2018.

Coaliția face de fapt parte dintr-o mișcare ultra-conservatoare globală.

Mișcarea face presiuni pentru schimbarea legilor și politicilor pe care le vede ca instrumente de subminare a ceea ce numește „familia naturală”. Și se organizează în acest scop.

O investigație a Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, dezvăluie cum o rețea tot mai mare de activiști, avocați și consultanți ultra-conservatori utilizează o strategie și resurse comune la nivel internațional.

Mișcarea se inspiră și adună expertiză de la grupuri evanghelice din SUA apropiate administrației Trump și oligarhi ruși cu legături cu Kremlinul.

În același timp, lideri populiști europeni cu înclinații iliberale tot mai evidente descoperă că preluarea limbajului promovat de mișcare aduce avantaje.

Dacă își adaugă la propriul discurs apeluri pentru așa-numita familie tradițională și dezvoltă politici ce par menite să o susțină, pot să câștige voturi și să-și cimenteze puterea.

Rezultatul este erodarea libertăților politice și civile într-o serie de democrații care se îndreaptă spre autoritarism, spun unii analiști politici.

Militanții au declanșat referendumuri în Croația, Slovenia și Slovacia în încercarea de a defini constituțional căsătoria ca fiind exclusiv între un bărbat și o femeie.

Au reușit în Croația. Slovenii au respins căsătoria între homosexuali prin vot, însă politicienii au legalizat-o mai apoi. Iar în Slovacia participarea la vot nu a atins cele 50 de procente necesare.

În Polonia, o petiție pentru înăsprirea reglementărilor privind avortul, deja stricte, a forțat parlamentul să dezbată chestiunea în 2016, până când o serie de proteste masive au dus la respingerea propunerii.

În 2018, Bulgaria a refuzat să ratifice un tratat al Consiliului Europei (‘Convenția de la Istanbul’) privind combaterea violenței domestice, în urma protestelor populare, conservatorii susținând că definiția dată sexelor în document relativiza diferențele dintre femeie și bărbat.

Însă acesta nu este doar un fenomen est-european.

Începând cu 2012, o grupare din Franța numită La Manif pour tous (Protestul pentru toți) a raliat contestatarii căsătoriei între homosexuali și ai reproducerii asistate, inspirând mișcări similare în Italia, Germania și Finlanda.

În Spania, HazteOir (Fă-te Auzit) militează din 2013 împotriva avortului, căsătoriei între homosexuali și educației sexuale în școli.

Experții spun că nu este o coincidență faptul că aceste inițiative au apărut în același timp.

Să ne întoarcem în timp, în ianuarie 2013, când aproximativ 20 de importanți militanți anti-avort și consultanți de strategie din Europa și Statele Unite s-au reunit în înfrunzitul cartier Belgravia din Londra pentru o conferință de două zile prezentată drept un forum de „dezvoltare de strategii pentru mișcarea anti-avort din Europa”.

Întâlnirea de la Londra s-a transformat într-un summit anual cunoscut drept Agenda Europa.

Astfel de summituri au avut loc la Munchen in 2014, la Dublin în 2015 și la Varșovia în 2016.

Binecunoscuți activiști americani anti-avort au fost speakeri-vedetă la summituri.

„Sub administrația Obama, dreapta creștină americană a simțit că pierde lupta acasă și și-a sporit implicarea în ‘războaiele culturale’ din străinătate”, a spus Peter Montgomery, colaborator al Right Wing Watch, care monitorizează dreapta religioasă din SUA.

Una dintre cele mai mari grupări conservator-creștine din Statele Unite, Alliance Defending Freedom, ADF, a trecut la acțiune pentru extinderea rețelei sale de avocați creștini în Europa în 2010.

ADF a creat ADF International, cu birouri în Belgia, Austria, Franța, Marea Britanie și Elveția.

Într-o investigație din 2017 pentru revista The Nation, jurnalista Sarah Posner a arătat că gruparea are legături apropiate cu președintele Donald Trump.

Avocatul general al SUA Noel Francisco, numit de Casa Albă, a fost avocat afiliat ADF. Patru judecători federali numiți de Trump au legături cu această organizație.

Întrebată despre scopul extinderii ADF în Europa, Adina Portaru, avocat român angajat la biroul ADF International din Bruxelles, a spus pentru BIRN: „ADF International protejează minoritățile religioase de persecuții și promovează drepturile omului prin rețeaua sa de avocați aliați din întreaga lume”.

Ea a adăugat că ADF Internațional a găzduit, la Parlamentul României, împreună cu Coaliția pentru Familie și alte organizații, două conferințe despre familie, în 2017 și 2018.

La Bruxelles, ADF International împarte același spațiu, un apartament închiriat, cu European Dignity Watch, EDW.

Sophia Kuby, fost director executiv al EDW, a devenit EU advocacy director la ADF International în 2015, când cea din urmă a fost lansată.

EDW organizează traininguri de comunicare și advocacy pentru activiști conservatori. Potrivit fotografiilor publicate pe website-ul EDW, Ana Corina Sacrieru, avocat ce reprezintă Coaliția pentru Familie, a participat la traininguri EDW.

O altă grupare americană importantă care s-a extins în Europa este Centrul American pentru Lege si Justiție, ACLJ, fondat de către pastorul evanghelist Pat Robertson.

ACLJ a creat Centrul European pentru Lege și Justiție, ECLJ, la Strasbourg în 1998 și Centrul Slavic pentru Lege și Justiție la Moscova în aproximativ aceeași perioadă.

Jay Sekulow, principalul avocat din ACLJ, este în echipa legala a lui Donald Trump și se ocupă de investigația lui Robert Mueller despre presupusa interferență rusă în alegerile americane din 2016.

Multe dintre ideile expuse de activiștii conservatori se regăsesc într-un manifest de peste 100 de pagini intitulat Restaurarea Ordinii Naturale. O agendă pentru Europa.

Agenda Europa nu are purtători de cuvânt sau reprezentanți oficiali, dar website-ul agendaeurope.org — înregistrat de directorul pentru relații de alianță al ADF International, Sophia Kuby — cuprinde o declarație prin care se delimitează de manifest.

Întrebată despre manifest, Kuby a reiterat că acesta nu are nimic de a face cu Agenda Europa și a spus că documentul a ieșit la iveală prin „hacking-ul ilegal” al organizației spaniole HazteOir. „O procedură penală este în desfășurare”, a adăugat ea.

Evenimentul cel mai important din calendarul activiștilor împotriva libertății sexuale din toată lumea este anualul Congres Mondial al Familiilor (World Congress of Families, WCF).

În 2018, WCF a avut loc la mijlocul lunii septembrie la Chișinău și a fost găzduit de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a câștigat alegerile în 2016 cu o agendă pro-rusă și pro-familie.

Președintele WCF, Brian Brown, a citit un mesaj din partea lui Matteo Salvini, ministrul de interne al Italiei, de extremă dreapta.

„Într-o eră în care suntem martorii atacurilor distructive și iraționale asupra valorilor fondatoare ale societăților noastre, eforturile pe care le întreprindeți pentru protejarea familiei tradiționale ca element vital pentru supraviețuirea și dezvoltarea omenirii sunt extrem de necesare și demne de apreciere”, se spunea în mesaj.

WCF a fost fondat în 1997 de către activistul american antiavort Allan Carlson și de către doi universitari ruși de la Universitatea de Stat din Moscova, Anatoly Antonov și Viktor Medkov.

Analiștii spun că această conexiune rusă se explică prin faptul că valorile tradiționale se potrivesc bine cu „Eurasianismul”, o ideologie care plasează Rusia într-o poziție mediană între Europa și Asia, cu implicația că teritoriile ex-sovietice se vor întoarce în cele din urmă la vatră.

Pentru Kremlin, ideologia de gen este o marcă a Occidentului decadent.

La summitul Agenda Europa din Munchen din 2014, Alexey Komov, reprezentantul WCF în Rusia, a fost invitat să împărtășească lecțiile desprinse din acest „succes” legislativ, potrivit programului.

În acel an, WCF era programat să aibă loc la Moscova, cu sprijin financiar oferit de două persoane considerate ca fiind apropiate de președintele Vladimir Putin, potrivit anchetei din Mother Jones: Vladimir Yakunin, fost președinte al căilor ferate rusești și Konstantin Malofeev, bancher de investiții și filantrop ortodox.

Malofeev este, de asemenea, președintele consiliului director al grupului media Tsargrad, o platformă a ideilor eurasianiste susținute de un influent filozof de extremă dreapta, pe nume Aleksandr Dugin.

WCF nu a mai avut loc la Moscova până la urmă, pentru că oligarhii ce îl finanțau au fost trecuți pe lista sancțiunilor impuse de UE și SUA după ce Rusia a anexat Crimeea în acel an.

În 2018, fostul strateg politic al lui Trump Steve Bannon a lansat „Mișcarea”, pentru a ajuta forțele de extremă dreapta și populiste de extremă  în alegerile pentru Parlamentul European din 2019.

Articolul intergal AICI.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!