Skip to content

Lider al comerțului ilegal cu legume și fructe, condamnat

Sirianul Saleh Loubia a venit în România să facă afaceri. Spre deosebire de investitorii autohtoni care fac afaceri cu statul, Loubia a prejudiciat statul. Cu milioane de euro. În timp ce-și derula afacerile ilegale cu legume și fructe, el a depus și jurământul de credință față de România când a primit cetățenia.

26 ianuarie 2018 nu a fost o zi bună pentru omul de afaceri sirian. Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la nouă ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. El trebuie să returneze ANAF prejudiciul de aproape 5,9 milioane de lei. Saleh Loubia a fost trimis în judecată de DNA la sfârșitul lunii septembrie 2015. În primă instanță, Tribunalul Ilfov l-a condamnat tot la nouă ani ani închisoare în martie 2017.

DNA arăta că în perioada 1 septembrie 2008 – 28 februarie 2009, pe când era administratorul unei firme, Loubia nu a trecut în contabilitate operațiunile prin care achiziționa și vindea marfă, astfel că a prejudiciat bugetul de stat cu sume considerabile. Mai mult, el declarase în mod fictiv sediul social al firmei tocmai pentru a nu putea fi verificat de ANAF. Ca să justifice banii pe care i-a sustras, sirianul a făcut plăți către diferite firme din Turcia pentru achitarea unor bunuri care nu au fost importate niciodată de firma sa.


Pentru vizualizarea integrală a graficului, apăsați pătratul din stânga al imaginii. Fiecare săgeată are menționată deasupra ei legătura dintre entități. Mai multe detalii despre fiecare entitate se pot vizualiza apăsând pe punctul negru corespunzător fiecărei entități.

În iulie 2017,  DNA l-a trimis în judecată într-un alt dosar de evaziune fiscală, de data aceasta prejudiciul fiind de aproape 31 de milioane de lei. În acest dosar, Saleh Loubia este acuzat că în 2011 a derulat prin două firme fantomă pe care le controla diferite operațiuni contabile. Dosarul se află pe masa magistraților Tribunalului București.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au ținut isonul colegilor de la DNA. În aprilie 2017 l-au trimis în judecată pe Saleh Loubia, alături de alte opt persoane și trei societăți comerciale, pentru evaziune fiscală, spălare de bani și prezentarea la Vamă a unor documente de transport falsificate.

Anchetatorii au investigat mai multe tranzacții din perioada 2011-2012 când grupul din care făcea parte sirianul și câțiva cetățeni turci și români a importat produse alimentare din Republica Moldova folosind documente falsificate pentru a nu plăti TVA și taxele vamale.

Acest dosarul se judecă în prezent Tribunalul Ilfov. Loubia a considerat că rechzitoriul nu este legal, că probele nu au fost administrate legal și actele de urmărire nu au fost întocmite conform legii. Instanța nu i-a dat câștig, așa că a făcut recurs și pe 15 februarie 2018 Curtea de Apel București a respins recursul. Procesul va continua la Tribunal Ilfov.

Saleh Loubia a fost fondator și asociat, alături de turcul Mahmut Yuksek, în Acvila Com SRL, o firmă radiată în prezent. Mahmut Yuksek este strâns legat prin afaceri de Șahin Yuksek, membru al unei grupări specializate în comerțul ilegal cu legume și fructe din România. Rise Project a făcut legătura între acești afaceriști turci și cinci irakieni, conectați la Al Qaeda, care intraseră în România. Grupările de afaceriști turci ar fi prejudiciat statul cu zeci de milioane de euro, reprezentantul lor în relația cu Registrul Comerțului fiind un curier al unui birou notarial.

UPDATE 11 octombrie 2020. Poliția Română l-a dat în urmărire pe Loubia după ce sentința a rămas definitivă prin neapelare.