Comitetul Național pentru Situații de Urgență – CNSU a modificat lista cu statele din care se intră în carantină la sosirea în România.

CNSU a adoptat vineri seara, 14 mai, Hotărârea nr. 28 care introduce trei tipuri de zone, față de două cum era până în prezent. Statele sunt clasificate în zone roșii, galbene și verzi.

Noua listă va intra în vigoare sâmbătă, 15 mai.

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic se face în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile astfel: Zona Verde – rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5; Zona Galbenă – rata este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori; Zona Roșie – rata este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori.

Pentru persoanele care sosesc din zona verde nu se instituie carantina. Pentru cele care vin din zona roșie și galbenă „se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile”.

Printre statele incluse în zona roșie se numără: Cipru, Olanda, Suedia, Croația, Turcia, Slovenia, Franța, Belgia, Luxemburg și Serbia.

Din zona galbenă fac parte, printre altele: Germania, Grecia, Elveția, Italia, Austria, Cehia, Ungaria, Danemarca sau Spania.

Irlanda, Norvegia, Slovacia, Marea Britanie, Moldova sau Portugalia se regăsesc pe lista verde, așadar la intrarea din aceste țări nu se mai stă în carantină.

Sunt exceptate de la intrarea în carantină persoanele care prezintă un test negativ RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (cele care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul României (cele care călătoresc cu mijloace proprii).

Persoanele care nu prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR pot ieși din carantină după a zecea zi dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a opta a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și, în plus, nu sunt prezente simptome specifice.

Mai sunt exceptate de la intrarea în carantină persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a doua doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin zece zile până la intrarea în România. Persoanele care vin din India intră obligatoriu în carantină.

Pentru situații deosebite: participarea la evenimente legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă), preschimbarea documentelor de identitate etc., carantina poate fi suspendată temporar pe baza unor documente justificative.

Direcțiile de Sănătate Publică vor lua decizia suspendării carantinei. Situațiile enumerate mai sus vor fi analizate individual, iar în decizia de suspendare se va menționa, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică.

Lista actualizată a statelor poate fi consultată mai jos sau se poate descărca de AICI!

Anexa_nr_1_-_Lista_State_cu_risc_epidemiologic_ridicat_14.05.2021

 

Spania, Germania și Italia, țările cu cei mai mulți români infectați cu SARS-CoV-2

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!