Skip to content

MAE: Alertă de poliomielită, febră denga, erupții vulcanice și terorism în Filipine

Ministerul Afacerilor Externe informează într-un comunicat din 12 ianuarie 2020 că cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Filipine că Departamentul de Sănătate din această țară a declarat epidemie de poliomielită.

În România lucrează ca bone sute de femei din Filipine.

La data de 19 septembrie 2019, guvernul filipinez a confirmat două cazuri (virus de tip 2 VDPV – poli-virusul derivate din vaccin).

Mostre cu analize de mediu prelevate din canalizarea capitalei Manila au relevat existența virusului de tipul 1 VDPV.

Organizația Mondială a Sanătății a declarat că riscul răspândirii internaționale a polimielitei este scăzut, totuși pericolul transmiterii și recirculării virusului poliomielitic în interiorul statului Filipine este ridicat din cauza imunității scăzute a populației locale.

Departamentul de Sănătate filipinez recomandă următoarele măsuri pentru turiștii și cetățenii străini care intră în Republica Filipine (inclusiv filipinezii de toate vârstele care se repatriază) și intenționează să rămână în această țară timp de minim patru săptămâni o doză unică de vaccin polio inactiv (IPV – Inactivated Poliovirus Vaccine) cu patru săptămâni înainte de planificarea călătoriei spre Filipine dacă nu au efectuat vaccinul în ultimele 12 luni;

Persoanelor care realizează o călătorie urgentă/excursie cu o durată de până la maxim patru saptămâni li se recomandă să primească o doză unica de IPV cel puțin până la data plecării, având în vedere și aspectul benefic al vaccinării pentru călătoriile multiple spre destinații în țări afectate de acest polio-virus.

Toți turiștii care părăsesc Republica Filipine sunt încurajați să verifice cerințele privind imunizarea, reglementate de autoritățile țărilor către care se deplasează și, dacă este necesar, să primească o doză de IPV înaintea plecării și să obțină Certificatul/Carnetul de Vaccinări Internaționale pentru validarea/confirmarea actului de vaccinare.

Pe de altă parte, începând cu data de 6 august 2019 a fost declarată o epidemie de febră denga în provinciile Cebu, Iloilo și Central Visayas ca urmare a numărului crescut de victime, a agresivității crescute a noii tulpini de virus, precum și a răspândirii rapide a acestuia.

Febra denga mai este cunoscută și ca „febra oaselor rupte” deoarece durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzația că oasele se rup. Virusul se răspândește prin înțepăturile țânțarilor.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să ia măsuri corespunzătoare de protecție împotriva înţepăturilor de ţânţari în cazul deplasării în zonele afectate, având în vedere că în prezent nu există un tratament specific.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Cetățenilor români li se mai recomandă să evite cu strictețe călătoriile pe întreg teritoriul provinciei Mindanao în timpul deplasărilor în Filipine din cauza pericolului real de acţiuni teroriste, nivelul de alertă fiind unul ridicat.

Pentru asistență consulară sunt valabile următoarele date: manila.consul@mae.ro și manila@mae.ro, numărul de telefon al Ambasadei României la Manila: +63288927682, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Filipine: +639178170939.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

MAE mai recomandă cetăţenilor români care se află în Filipine să:

evite, pe cât posibil, deplasările cu ferry-boat-uri;
utilizeze cu precauţie mijloacele de transport în comun;
evite locurile aglomerate şi să nu se implice în demonstraţii de stradă, care pot degenera în violenţe;
să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit.

Pe 13 ianuarie 2020, vulcanul Taal situat în Batangas la 66 km de capitala Manila a erupt.

Peste 7.000 de persoane au fost evacuate din provinciile Batagas și Cavite și este în curs evacuarea totală a persoanelor de pe o rază de 14 km față de principalul crater al vulcanului.

În Manila se înregistrează în continuare căderi de cenușă, iar atmosfera este extrem de încărcată.

Aeroportul din Manila (Ninoy Aquino International Airport) este închis din data de 12 ianuarie.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!