În Germania costă în jur de 15 euro în funcție de tipul ales. În România, prețul depășește 60 de lei. Nu este de mirare că acest lapte praf este cel mai furat produs din magazinele nemțești.

Conform jurnaliștilor de la săptămânalul Zeit, laptele pentru bebeluși Aptamil este ținta predilectă a grupurilor infracționale. Totul a pornit de la un scandal izbucnit în China în 2008.

Atunci, mai mulți producători de lapte praf au introdus melamină în produs cu scopul de a simula un procent mai mare de proteine. Melamina se folosește pentru fabricarea de rășini, materiale plastice sau adezivi. Studii privind toxicitatea ei s-au efectuat doar pentru expunerea la locul de muncă, nu și pentru ingerare.

Din cauza melaminei din laptele praf aproape 300.000 de copii, susțin jurnaliștii de la dortumund24, au suferit afecțiuni ale rinichilor. Pentru mulți bebeluși, laptele chinezesc a fost fatal.

În urma acelui scandal, chinezii au început să cumpere tot mai mult lapte praf din Germania, considerat de calitate superioară. Problema este că în China, prețul este mai mult decât dublu comparativ cu Germania.

Aici intervin rețelele infracționale. Reporterii de la Zeit susțin că hoții sunt bine organizați în Germania și fură Aptamil de mai mulți ani.

Polițiștii și procurorii germani au ajuns la concluzia că o bandă din România a creat ceea ce ei numesc: Mafia Laptelui Praf  – Milchpulvermafia.

Conform anchetatorilor, infractori români sunt aduși special în Germania pentru a fura lapte praf Aptamil. Prin intermediari, acesta este trimis în China.

Pe de altă parte, reprezentanții magazinelor care comercializează acest produs susțin că nu au observat creșteri ale numărului de furturi. Asta nu i-a făcut pe anchetatori să nu urmărească rețeaua de români. Unul dintre șefii grupării a fost deja condamnat la trei ani și trei luni de închisoare de un tribunal din Essen.

Autoritățile din mai multe state europene au început să facă diferența între furturile comise pentru a supraviețui și cele comerciale.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?