Skip to content

Mama unui muncitor mort pe șantierul mafiotului din Pitești cere să se facă dreptate: „L-au pus să lucreze pe macara”

Procurorii DIICOT din Pitești au făcut mai multe percheziții în dimineața zilei de 12 aprilie 2018. Raidul, care s-a desfășurat în baza ordinului european de anchetă emis de Procuratura din Napoli – Direcția Generală Antimafia, viza destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în spălarea banilor.

Principalul suspect este Nicola Inquieto, în vârstă de 43 de ani, acuzat de procurori că face parte din clanul mafiot Casalesi, parte a Camorrei, condus de Michele Zagaria. Autoritățile italiene au emis pe numele lui Inquieto un mandat de arestare.

După arestarea lui Inquieto, mama unuia dintre foștii muncitori ai acestuia a trimis un mesaj publicației Il Mattino pentru a cere să se facă dreptate pentru fiul ei mort pe șantierul italianului.

Moartea lui Marius. Apelul mamei

Mădălina Vasile este o femeie care trăiește la Vlăsceni, la nord-vest de București. Atât fiul, cât și soțul ei au lucrat pentru firma Daniela Construcții a lui Nicola Inquieto. După arestarea afaceristului italian, femeia a contactat Il Mattino pentru „a cere dreptate pentru fiul ei mort la 24 de ani într-un accident de muncă” produs tocmai pe șantierul din Pitești pus sub sechestru săptămâna trecută de DIICOT.

„Marius – explică Mădălina – era angajat ca muncitor simplu, dar într-o zi inginerul român, mâna dreaptă a lui Inquieto, i-a spus să lucreze pe macara. Lui îi era frică să nu-și piardă locul de muncă, astfel a acceptat deși nu era în stare să o manevreze. Marius a fost pus să urce pe macara, la câțiva metri înălțime, fără nicio protecție, și a căzut. Fiul meu a murit pe loc și nimeni nu a clarificat dacă sunt vinovați pentru cele întâmplate”.

Potrivit femeii, „în urma verificărilor a reieșit că macaraua a fost inspectată tehnic ultima dată în 2003”. „Dar – continuă Mădălina – cu toate acestea nimeni nu a făcut lumină privind moartea lui Marius. Și după tragedia care mi-a răvășit pentru totdeauna viața, soțul meu care lucra pe același șantier și-a pierdut locul de muncă și banii care îi erau datorați”.

Românca mai spune că nu există anchete privind moartea lui Marius „pentru că afaceristul italian are prieteni influenți”. Doar ipoteze, cel puțin pe moment. Tânărul muncitor, care pentru a ajunge pe șantier mergea zilnic cu autobuzul din Vlăsceni, județul Giurgiu, până la Pitești, se poate să fi murit accidental. Însă nimeni nu a încercat vreodată să-i spună Mădălinei dacă există vinovați.

Într-un mesaj postat de Nicola Inquieto pe Facebook, acesta face o scurtă referire la Marius: „Un salut cu drag și mare respect îl dau unui muncitor de-al meu care ne privește acum de sus, Marius, care nu mai este printre noi, a plecat la 24 de ani și asta mă doare mult. Sper să se bucure și el că ceea ce a început el să o termin eu”.

Afacerea de la Pitești

Locuințe de îndemâna tuturor. Fără a trece pe la bănci, fără drama dobânzilor. Rate comode, timp de zece ani. Aceasta era afacerea lui Nicola Inquieto în România. Un vis pentru cei care au puțini bani și vor să cumpere o casă. Daniela Construcții, una dintre firmele lui Inquieto, le permitea și lor să aibă un acoperiș deasupra capului, scrie Il Mattino.

Astfel s-ar fi acumulat averea presupusului asociat al mafiotului Michele Zagaria care, datorită acestui sistem avantajos, ar fi reușit să spele în medie 25 de milioane de euro pentru fiecare bloc rezidențial construit. Însă privind ultimul șantier, cel sechestrat cu blocuri încă în construcție, la Pitești s-a declanșat panica. Mulți au plătit deja avans pentru cele 400 de apartamente și sechestrul, dacă va fi confirmat în fazele următoare de judecată, ar putea bloca lucrările.

Iar cei care au plătit, sute de familii, s-ar putea să rămână fără apartamente. Este dificil de prevăzut cum va evolua situația judiciară de după executarea mandatului european de arestare.

Inquieto a făcut munți de bani la Pitești. Publicația italiană scrie că acesta ar fi încercat să investească în domeniul medical, cumpărând un spital, proiectul fiind transformarea acestuia într-o clinică privată. Însă afacerea nu a fost finalizată.

Membru important al Camorrei, bătut și exilat la Pitești, a fost reținut de DIICOT