Numărul teroriștilor trimiși în judecată în urma investigațiilor autorităților britanice în perioada iunie 2017 – iunie 2018 a fost cel mai mare din ultimii zece ani. Datele Ministerul britanic de Interne, arată că 100 de persoane au fost trimise în judecată până la 30 iunie 2018, în creștere cu 39 de procente. Dintre acestea, 90 au fost condamnate definitiv.

Într-un comunicat al Poliției Metropolitane londoneze se arată că această rată a condamnărilor este cea mai mare începând cu 2009, anul în care autoritățile au început să centralizeze datele. Numărul anchetelor în domeniul terorismului a crescut, în prezent fiind înregistrate mai mult de 650 de cazuri în care sunt implicați cei mai periculoși indivizi.

Au crescut de asemenea și numărul condamnărilor cu pedepse mai mari de zece ani pentru infracțiuni conexe terorismului. Zece persoane au fost condamnate pe viață în perioada iunie 2017 – iunie 2018, față de doar două cât au fost condamnate în perioada iunie 2016 – iunie 2017.

Pe de altă parte, statistica Ministerului de Interne arată că numărul cazurilor în care s-au făcut arestări pentru infracțiuni conexe terorismului au scăzut de fapt cu 22% de la 449 la 351 în perioada iunie 2017 – iunie 2018.

Acest fapt poate fi explicat prin faptul că mai multe persoane au fost arestate într-un singur caz ca urmare a atacurilor teroriste recente din Marea Britanie. De aceea, această scădere nu poate fi considerată în mod eronat ca o reducere a activității poliției în domeniul contraterorismului, se mai arată în comunicatul Poliției Metropolitane.

Dean Haydon, chestor principal de poliție în cadrul Poliției Metropolitane,  a declarat că, în ciuda numărului mai mic de arestări, au fost împiedicate mai multe atentate teroriste începând cu lina martie 2017: 13 islamiste și patru ale extremei drepte.

„Vreau să amintesc publicului că joacă un rol important în succesul nostru. Multe dintre aceste anchete, arestări și condamnări au fost urmarea informațiilor vitale primite de la oameni fie online pe www.gov.uk/ACT , fie la numărul 800 789 321 unde apelurile sunt confidențiale. De aceea, văr rugăm ca în cazul în care observați acțiuni suspecte sau persoane care se comportă ciudat, anunțați poliția”, a adăugat Haydon.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?