MAREA BRITANIE: După 29 martie, accesul transportatorilor români se va face TEMPORAR cu cartea de identitate

Cărţile de identitate emise de statele membre ale UE rămân valabile pentru accesul transportatorilor români în Marea Britanie, după data de 29 martie, însă această situaţie se va modifica pe parcurs, în funcţie de viitoarea relaţie dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, se menţionează în răspunsul trimis de autorităţile britanice la solicitarea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Răspunsul autorităţilor britanice survine după ce UNTRR a solicitat informaţii privind situaţia firmelor de transport rutier din România care efectuează operaţiuni de transport din Marea Britanie în UE sau din UE în Marea Britanie, după 29 martie, data retragerii Regatului Unit din UE.

În cazul în care, până la 29 martie, nu va exista un acord între Regatul Unit şi UE privind Brexit, va reintra în vigoare Acordul din 1969 între România şi Marea Britanie cu privire la transporturile rutiere internaţionale, se menţionează în comunicatul UNTRR.

Referitor la operaţiunile de transport rutier de marfă şi persoane, Marea Britanie îşi doreşte un Brexit uşor şi să încheie un acord cu UE care să fie în avantajul ambelor părţi, precizează UNTRR.

“Regatul Unit salută Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind normele comune care asigură conectivitatea de bază a transportului rutier de mărfuri cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniune. În acest sens, Marea Britanie colaborează cu partenerii europeni în vederea asigurării că acest Regulament este adecvat pentru toate părţile şi poate fi implementat până la 29 martie 2019”, se mai arată în comunicatul citat.

În oricare dintre aceste scenarii, se va aplica sistemul de autorizare CEMT. (AGERPRES)