Skip to content

Marea Britanie: Un tânăr a fost condamnat pentru tentativă de asasinare a premierului Theresa May

Poliția Metropolitană londoneză a făcut public astăzi, 19 iulie 2018, faptul că un bărbat a fost găsit vinovat pentru că a încercat să detoneze o bombă pe Downing Street.

Naa’imur Rahman, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat în noiembrie 2017 ca urmare a unei acțiuni comune a poliției, MI 5 și FBI.  Rahman a discutat modalitatea de asasinare a premierului britanic cu mai multe persoane despre care habar nu avea că erau ofițeri sub acoperire. El s-a întâlnit cu aceștia de câteva ori și chiar a cumpărat de la aceștia o bombă artizanală, dar nu știa că aceasta era de fapt un fals.

Poliția a precizat că Rahman (foto) este o persoană foarte periculoasă și era hotărât să o asasineze pe Theresa May chiar dacă în timpul acțiunii sale ar fi ucis și oameni nevinovați. Chiar i-a spus unuia dintre ofițerii sub acoperire cu care s-a întâlnit că dorea să bage spaima în populație.

Pentru a-și pune planul în aplicare, Rahman a contactat online în septembrie 2017 o persoană despre care nu știa că lucrează la FBI. Aceasta l-a pus în legătură cu alte persoane de la MI 5 și Poliția Metropolitană, divizia antiterorism.

Treptat, Rahman le-a dezvăluit în ce consta planul său sinucigaș de asasinare a Theresei May și le-a spus cum a mers în recunoaștere în zona Parlamentului. Ofițerii au recuperat imagini de pe camerele de supraveghere de lângă Westminster care îl arată pe Rahman cum se documenta în teren.

Ulterior, Rahman a cerut unuia dintre ofițerii sub acoperire să-l ajute să facă rost de o bombă și i-a dat polițistului o haină și un rucsac. În acesta trebuia pusă o bomba, iar haina urma să fie adaptată pentru a avea explozibili în interior.

Pe 28 noiembrie 2017 el s-a întâlnit din nou cu ofițerul într-o mașină, moment în care acesta i-a dat bombele false. Imediat cum a pus mâna pe acestea, el a și fost arestat.

Procesul său a durat patru săptămâni și pe 18 iulie 2018 a fost găsit vinovat de pregătirea unui atac terorist. El a admis în fața magistraților că pregătea asasinarea premierului britanic.

Alături de Rahman a mai fost arestat și un alt individ, Mohammad Aqib Imran, în vârstă de 22 de ani, din Birmingham. Acesta este acuzat că s-a implicat în pregătirea unui atac terorist și intenționa să plece în Libia pentru a intra în rândurile ISIS.

În cazul său, jurații nu au ajuns la un verdict, iar procesul se va rejudeca la o dată ce urmează a fi stabilită.

Rahman urmează să-și primească sentința pe 31 august.