Skip to content

Marinar român, răpit de pirați în Golful Guineea din vestul Africii

Ministerul Afacerilor Externe a informat pe 30 noiembrie că ministrul Bogdan Aurescu a convocat în regim de urgenţă Celula de criză interinstituţională cu privire la incidentul produs la data de 29 noiembrie 2020 în zona portului Lome din Togo.

Petrolierul Agisilaos a fost atacat de pirați care au răpit mai mulți navigatori, printre care şi un cetăţean român, precizează Agerpres.

Celula de criză interinstituţională va verifica situaţia și va stabili cetăţenia şi identitatea persoanelor răpite.

MAE menţine legătura atât cu armatorul/angajatorul cetăţeanului român în cauză, cât şi cu Sindicatul Liber al Navigatorilor .

Adrian Mihălcioiu, reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, a informat că un marinar român a fost răpit de piraţi, împreună cu alţi membri ai echipajului.

Patru marinari dintre cei 23 au fost răpiți de la bordul tancului petrolier Agisilaos în timp ce navigau în zona Golfului Guineei, a declarat Mihălcioiu. Nava venea din Congo.

Petrolierul Agisilaos, care poate transporta și produse chimice, a fost construit în 2006, are 37.662 TDW, este deţinut de compania grecească Polar Wind Maritime şi este înregistrat în Insulele Marshall. Are o lungime de 184.22 m şi o lățime de 27.4 m

„Atacul tancului Agisilaos a fost raportat pe 29 noiembrie 2020, în timp ce se afla la cinci mile marine de la limita vestică a Golfului Guineei şi la 22 de mile marine vest de Togo. Echipajul, alcătuit din 23 de marinari de diferite naţionalităţi (ruşi, români şi filipinezi) prin manevre evazive a încercat să evite abordajul, dar fără succes”, a mai explicat Mihălcioiu.

Restul echipajului se află în siguranţă la bordul navei, iar autorităţile şi armatorul fiind informaţi despre incident.Conform datelor deţinute de sindicat, acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în zona Golfului Guineei pe parcursul anului 2020.

Potrivit MarineTraffic se află ancorat în Portul Lome.

SUA: Inginer român, marinar pe un cargobot, riscă 61 de ani de închisoare

Salvarea eroică a cargoului Săvinești, sărbătorită în Anglia de 40 de ani

O navă portcontainer, lovită de un feribot lângă Corsica, va fi reparată la Constanța