Mazăre a aterizat în România. Nu au fost dificultăţi în preluarea fostului primar

Radu Mazăre, condamnat definitiv la nouă ani de închisoare cu executare a fost adus luni, 20 mai, în România, sub escorta Poliţiei, şi închis în Penitenciarul Rahova, după ce autorităţile din Madagascar au admis solicitarea de extrădare din partea ţării noastre, potrivit Poliţiei Române, anunță Mediafax.

Aeronava în care se afla fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România, a aterizat, luni seară, pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, cu o întârziere de 20 de minute, din cauza furtunii.

Fostul edil a fost adus cu un avion de linie Tarom, aeronava având escală la Paris.

Potrivit procedurilor, după ce este adus în ţară, fostul primar trebuie încarcerat şi apoi plasat în perioada de carantină de 21 zile.

Avocaţii lui Radu Mazăre, aflat în procedură de extrădare din Madagascar, au sesizat autorităţile franceze despre un presupus abuz la care fostul primar al Constanţei a fost supus, având în vedere că decizia extrădării nu a fost luată de un judecător, a precizat fratele fostului primar Mihai Mazăre.

Avocaţii lui din Franţa, când au constatat în această dimineaţa abuzul care i s-a făcut de către autorităţile din Madagscar, au decis să sesizeze autorităţile franceze despre acest lucru.

Nu ştim dacă acest lucru va avea ca rezultat oprirea tranzitării lui prin Franţa sau alte consecinţe juridice.

Este acţiunea lor, conform legislaţiei franceze. Nu a cerut Radu Mazare azil politic în Franţa“, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei.

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor general Ioan Buda, a anunţat, luni dimineaţă, că nu au fost dificultăţi în preluarea fostului primar al Constanţei Radu Mazăre în custodia Poliţiei Române.

Mazăre are de executat o condamnare definitivă de 9 ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea plajelor.

Radu Mazăre se află, de la finele anului 2017, în Madagascar.

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, pe 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, decizia fiind definitivă.

Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro.

Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

În plus, fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat pe 3 mai la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul în care a fost acuzat că a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris Holding.

Decizia nu este definitivă.

Radu Mazăre era plasat sub control judiciar, dar nu s-a mai prezentat la poliție, la sfârșitul anului 2017.

La începutul lui 2018, el le-a scris magistraților o scrisoare în care anunța că a plecat din țară și că se consideră o victimă a sistemului judiciar.

Mazăre mai spunea că a cerut azil în Madagascar, din acest motiv, dar legislația de acolo nu prevede un astfel de statut.

Autoritățile române trebuie să înceapă acum procedurile de extrădare a lui.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?