Mafioții italieni își exilează soldații insubordonați pe plaiuri mioritice. Două arestări simultane au avut loc în România și Italia, fiind reținuți doi frați din clanul Casalesi.
Procurorii DIICOT din Pitești au făcut mai multe percheziții în dimineața zilei de 12 aprilie 2018. Raidul, care s-a desfășurat în baza ordinului european de anchetă emis de Procuratura din Napoli – Direcția Generală Antimafia, viza destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în spălarea banilor.
Principalul suspect este Nicola Inquieto, în vârstă de 43 de ani, acuzat de procurori că face parte din clanul mafiot Casalesi, parte a Camorrei, condus de Michele Zagaria. Autoritățile italiene au emis pe numele lui Inquieto un mandat de arestare.
Bătut și trimis cu forța în România
Procurorii susțin că dețin probe care indică în mod clar faptul că Inquieto era un membru important al clanului condus de Zagaria. Mai mult, el a finanțat și sprijinit membrii clanului Casalesi care erau închiși în Italia.
Anchetatorii arată că Inquieto coordona un grup bine organizat încă din 2002 când a înființat în Italia mai multe firme care activau în domeniul tehnologiei comunicaţiilor.
Un fost mafiot, Massimiliano Caterino, a declarat în timpul unui proces din 2014 că Nicola Inquieto fusese finanțat de Zagaria pentru deschiderea unui magazin de telefonie. Apoi a aranjat să fie trase două focuri de armă în obloanele acestuia pentru ca forțele de ordine să creadă că Inquieto este o victimă a Camorrei.
Michele Zagaria își alegea subalternii după anumite reguli: să nu aibă antecendente penale, să nu aibă arme de foc, să fie săraci și mai ales să pară false victime ale Camorrei.
Generoso Restina, un colaborator al anchetatorilor, a explicat magistraților italieni în timpul unei audieri din mai 2017 cum a ajuns Nicola Inquieto în România. Declarațiile apar într-un articol publicat de Cronache Campania.
„Zagaria mi-a povestit că Nicola a avut un schimb de focuri cu o persoană cu care s-a certat din motive banale. Această situație l-a supărat foarte mult pe Michele pentru că l-a expus la riscuri. El le cerea colaboratorilor să stea departe de infracțiuni și mai ales să nu posede arme de foc. Din acest motiv, așa cum mi-a povestit Michele Zagaria, Nicola Inquieto a fost bătut și exilat în România, țara natală a soției”.
Pe 1 noiembrie 2004 se înființa la Pitești SC Simonic La Napoletana SRL, o firmă al cărei unic asociat și administrator a fost Ileana Simona Voicu. Simonic La Napoletana fabrica articole de îmbrăcăminte, mai exact lenjerie de corp.
Două luni mai târziu, Ileana Simona Voicu l-a cooptat în firmă pe Nicola Inquieto care a devenit asociat majoritar. Acest act de bunăvoință nu a fost întâmplător. Cei doi s-au cunoscut când ea stătea în Italia, la Caserta, și au fost căsătoriți până în 2009 când Inquieto a scos-o din firmă. Tot în ianuarie 2005, Simonic la Napoletana a devenit Italy Construcții SRL și și-a schimbat domeniul de activitate, axându-se pe construcții.
L-au dat de gol ciorapii
Michele Zagaria, care își conducea clanul din Caserta, lângă Napoli, este cunoscut din cauza firii sale violente. Timp de 16 ani a fost cel mai căutat infractor din Italia pentru asociere cu Camorra, crime, tâlhării și alte infracțiuni.Nu avea rival în Italia când era vorba de contracte de construcție.
În decembrie 1995, în timpul Operațiunii Spartacus, cea mai amplă operațiune a autorităților italiene împotriva mafiei, Zagaria a fost identificat ca fiind capul clanului Casalesi. S-a născut în 1958 la San Cipriano d’Aversa, orașul natal al lui Nicola Inquieto. În ianuarie 2010, Zagaria a fost condamnat în lipsă, alături de alți 36 de membri ai clanului, și a fost prins după aproape doi ani.
Se ascundea într-un buncăr dintr-o vilă și a fost capturat nu pentru că l-ar fi turnat cineva. L-au dat de gol ciorapii. Polițiștii care supravegheau cartierul în care a fost prins au văzut într-o zi că cineva a aruncat la gunoi o pereche foarte scumpă de ciorapi italienești. Îl cunoșteau pe proprietarul vilei și știau că nu are gusturi fine. Așa și-au dat seama că acolo mai locuiește cineva.
Vila în care se ascundea Michele Zagaria era a lui Vincenzo Inquieto, fratele mai mare al lui Nicola. Acesta, la rândul lui, îl ascunsese pe fratele șefului clanului Casalesi. În ianuarie 2004, carabinierii au găsit în casa din Italia a lui Nicola Inquieto un buncăr în care accesul se făcea cu un ascensor. Aici se ascundea Carmine Zagaria.
Vincenzo și-a deschis în octombrie 2017 o firmă la Pitești. Technoimpianti SRL se ocupă cu lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat. În luna în care fratele său își făcea firmă, Nicola Inquieto a fost condamnat de Curtea de Apel Pitești la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru că a bătut un bărbat.
Susținere financiară pentru mafioții închiși
Nicola Inquieto și-a transferat în România, direct sau prin intermediul membrilor familiei, banii obținuți în Italia din infracțiuni și a înființat la Pitești mai multe firme în domeniul construcțiilor, susțin procurorii DIICOT.
„Profiturile obţinute în domeniul imobiliar au fost transferate în mod disimulat către membrii familiei sale din Italia, aceştia din urmă având rolul de persoane interpuse în circuitul infracţional, adevăratul scop fiind de fapt finanţarea clanului de tip mafiot Zagaria, care acţionează pe teritoriul Italiei”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Italy Construcții și Daniela Construcții sunt firmele deținute de Nicola Inquieto. Italianul a construit un ansamblu rezidențial pe strada Petre Ispirescu din cartierul piteștean Găvana, lângă pădurea Trivale. Vânzarea apartamentelor se făcea direct de către Inquieto, fără credite bancare, fără avans și în rate pe zece ani.
Tot în dimineața de 12 aprilie când DIICOT bătea la ușa lui Nicola Inquieto, carabinierii îl arestau pe Giuseppe Inquieto, un alt frate mai mare a lui Nicola. Giuseppe și-a deschis anul trecut în România, la Pitești, o firmă specializată în comerțul cu îmbrăcăminte și încălțăminte: Fashion’s Kids Generation SRL.
Ancheta care a dus la arestarea fraților Inquieto a durat aproape doi ani, timp în care s-au făcut interceptări telefonice, ambientale, informatice și s-au verificat documente bancare și financiare. Un rol important însă l-au avut și foști mafioți care au colaborat cu anchetatorii, susține presa italiană.