Skip to content

MiG 21 Lancer, prăbușit la un show aviatic la Fetești. Pilotul a fost găsit carbonizat

Un avion MiG 21 Lancer s-a prăbușit, sâmbătă, la un show aviatic care avea loc la Baza Aeriană 86 Borcea. Surse din aviația militară spun că pilotul, locotenent comandorul Florin Rotaru, nu a reușit să se catapulteze și a fost găsit carbonizat. Patru mii de oameni asistau la spectacolul aerian. Toți au fost evacuați în siguranță.

La impactul cu solul, aparatul de zbor a explodat. Avea rezervoarele pline. Inițial, s-a vehiculat informația că pilotul ar fi reușit să se catapulteze.

Dar surse din aviația militară și surse medicale de la SMURD și Ambulanța Constanța spun că pilotul nu ar fi reușit să se catapulteze și a fost găsit carbonizat în cabină.

“O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 86 Aeriană Feteşti S-A PRĂBUŞIT sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, la aproximativ 10 km nord de locaţia bazei aeriene. Nu sunt, la acest moment, date disponibile referitoare la starea pilotului sau dacă acesta a executat manevre de catapultare. Conducerea Bazei 86 Aeriană a pus în aplicare de urgenţă planul de intervenţie în astfel de situaţii. O comisie numită la nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene se va deplasa de urgenţă la locul prăbuşirii pentru investigarea evenimentului. Aeronava participa la un miting aerian organizat la Baza 86 Aeriană”, suna primul anunţ oficial al MApN.

Potrivit unor informaţii, la locul producerii accidentului erau câteva mii de oameni care participau la o demonstraţie aeriană, cu ocazia Ziua Porţilor Deschise la Baza Aeriană 86 Lt.aviator Gheorghe Mociorniţă.

Cu numai o zi înainte, un avion militar polonez MiG-29 s-a prăbuşit în nordul Poloniei, iar pilotul s-a catapultat, însă nu a supravieţuit, a anunţat Ministerul Apărării.

Avionul de vânătoare, de concepţie sovietică, venea de la Baza 22 a aviaţiei tactice de la Malbork şi s-a prăbuşit în jurul orei locale 02:00 (00:00 GMT), la circa 20 de km de acest oraş, în apropiere de localitatea Sakowko.

“Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești, și-a pierdut  viața. Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești”, se arată într-un comunicat al ministerului.