Ministerul Agriculturii a fost pichetat pe 10 octombrie de mai mulți ciobani care au atras atenția asupra fraudelor la acordarea subvenţiilor, lipsei accesului la păşuni şi neregulilor din sistemul veterinar.

“Am văzut domnule ministru ce ați construit! De la 10 lei/kg de carne de oaie, prețul a ajuns la 2 lei. Ce ați construit? Ați promovat oaia pentru cine?! Pentru restaurante și cârciumi în București?! Păi dacă tu distrugi pe cine muncește, cine mai rămâne fraților aici? E o crimă pentru România! Nu avem un abator. Tot ce se taie în România se taie la negru. În toată țara sunt mii de fermieri care au ajuns la sapă de lemn“, a declarat atunci Dan Petrescu, oier din județul Argeș.

După două săptămâni de la aceaste declarații, pe 24 octombrie, i s-a dat foc la stână. Pompierii au reușit abia după multe ore să stingă focul. I-au ars 10.000 de baloți de fân, adică aproape 30 de tone, dar a reușit să scoată oile din saivan. Paguba se ridică la 70.000 de lei.

Oamenii au sărit în ajutorul ciobanului să-l ajute cu ce pot. A primit chiar ofertă să se mute în Austria cu tot cu cele 2.000 de oi pe care le are.

Declarațiile dure ale lui Dan Petrescu împotriva Ministerului Agriculturii condus de Petre Daea, cel care a spus că: „Oaia e o statuie vie. Lângă oaie găseşti o frunză, dar lângă frunză nu găseşti o oaie“, o puteți urmări mai jos:

Pe 24 octombrie seara, în jurul orelor 21.00 Dan Petrescu a fost anunțat că stâna lui, aflată în satul Valea lui Enache, la zece kilometri de Curtea de Argeș arde. El este convins că focul a fost pus intenționat pentru că cineva a vrut să se răzbune pe el.

Acest fapt pare să fi fost confirmat și de pompieri, susține publicația argeșeană ziarulprofit.ro. Poliția a deschis o anchetă şi a luat și înregistrările făcute de niște camere de supraveghere montate la centrala termică a unui baraj din apropiere.

De la bun început asta s-a urmărit să mă las de oierit, am primit și semnale pe chestia asta. Se vrea să dau tot, să mă lase falimentar, deja au făcut aici la Argeș și asta s-a discutat la nivel înalt, mă termină ca să nu mai am nicio șansă. Faptul că vorbești și că deranjezi oamenii din sistem, asta se întâmplă”, a declarat oierul pentru sursa citată.

Dan Petrescu a declarat pentru agrointel.ro că a primit de mai multe ori amenințări. Când s-a dus la autorități să reclame și să ceară protecție i s-a spus că este în siguranță.

„Am cerut protecție și au zis că suntem în siguranță, să stăm în liniște, dar eu nu mai am încredere în nimic. Suntem prea mici ca să ne luptăm cu așa ceva”, a spus oierul.

Ghiță Ciobanul din Jina, celebru pentru reclama la o companie de telefonie mobilă, și Ionică Sterp, alți doi oieri care au pichetat Ministerul condus de Petre Daea, au explicat jurnaliștilor că „se așteptau la așa ceva sau chiar la mai rău dat fiind că de un an și ceva primesc amenințări după ce au ieșit de mai multe ori în spațiul public pentru a prezenta problemele din oierit”.

Mai mulți crescători de ovine au pichetat pe 10 octombrie Ministerul Agriculturii (Foto: agronitel)

„Nu ne este frică. Numai dacă ne omoară, ne oprim din toată problema asta. Ne așteptăm la lucruri și mai grele din partea lor, dacă ne-au amenințat cu moartea. De un an de zile se întâmplă lucrul ăsta, și înainte de a merge la ultima pichetare. Este un grup destul de mare cel pe care l-am deranjat noi. Ne putem aștepta să facă rău și animalelor și familiei”, a declarat sibianul Ghiță Ciobanul pentru agrointel.ro.

Ionică Sterp este din Bihor. Nici lui nu îi este frică de amenințări și este hotărât să nu dea înapoi. El a explicat jurnaliștilor că atunci când merge să reclame nereguli, imediat este el cel controlat.

„Când mergi să spui ceva în loc să meargă să controleze acolo unde este probleme, vin să te controleze pe tine. Da, controlează-mă, dar controlează-l și pe ăla unde se fac certificate de origine false, unde se vând certificate de origine fără buletine de analiză”, a declarat Sterp pentru sursa citată.

Oierii sunt hotărâți să meargă până la Comisia Europeană pentru a-și găsi dreptatea, atât la OLAF – organismul de luptă antifraudă a Uniunii Europene, cât și la Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală de la Bruxelles.

„Peste tot pe unde am trimis hârtii am trimis cu probe, noi nu ne-am jucat niciodată. Nouă ne este frică numai de Dumnezeu, de altcineva de nimeni. O să înceapă să otrăvească animalele, să dea foc, ce poate să facă mai mult de atât? Am deranjat hoții, asta am făcut și ei asta cred că e o rezolvare, că îți dau foc la ce ai”, a mai spus bihoreanul.

Ciobanul argeșean, rămas acum fără hrană pentru oi, așteaptă rezultatul anchetei judiciare, dar se gândește serios să plece din România.

„M-au sunat și din Austria, o asociație de acolo care s-a oferit să mă ia cu totul acolo. M-aș duce în Austria. Aș pleca cu totul, aș încuia casa și aș pleca cu tot cu animale acolo. Dacă o să am posibilitatea, asta o să o fac. Pentru ce să mai stau în țara asta? Mi-am distrus familia, pentru ce? Pentru că muncesc și pentru că nu fur?”, a mai spus el jurnaliștilor.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!