Polițiștii germani au descoperit pe 27 mai un transport bizar pe A92 în Bavaria, așa cum newsromania.net a scris. Un TIR românesc transporta un tanc, dar în acte acesta figura drept schele de construcții.
Camionul și tancul aflat pe remorcă au fost parcate pe o autostradă de lângă Gottfrieding unde a devenit rapid o atracție turistică. Tancul putea fi văzut de la distanță, așa că foarte multe persoane s-au oprit să îl fotografieze. Unii chiar au stat de vorbă cu șoferul care aștepta lângă camion decizia autorităților germane, scrie Passauer Neue Presse.
Potrivit cercetărilor Poliției Autostrăzi, o firmă de transport din România a încărcat vehiculul blindat de recuperare în Franța, destinația fiind România. „Este un tanc al armatei franceze și ar trebui să fie transportat la armata română”, a declarat relatează un purtător de cuvânt al Poliției.
Firma ar trebuit să obțină actele necesare pentru transportarea vehiculului NATO, iar în documente nu ar fi trebuit să apară mențiunea „schele”. Cert este că TIR-ul românesc nu este proiectat pentru asemenea transport agabaritic.
De aceea, pe 31 mai, un alt camion a fost trimis în Germania pentru a prelua tancul. Apoi, după ce a obținut permisiunea polițiștilor, acesta a plecat spre România. Camionul oprit inițial se află încă în Gottfrieding și așteaptă verificările TÜV, asociație germană de monitorizare tehnică. Dacă inspectorii nu găsesc defecte, și acest camion își poate continua drumul.
Oficialii Poliției Autostrăzi susțin că afacerea nu va rămâne fără urmări. Factorul decisiv va fi ancheta efectuată de biroul de investigații vamale care va decide dacă a fost încălcată Legea armelor de război.
BR24 (Bayerischer Rundfunk), postul public de radio bavarez, atrage atenția asupra câtorva curiozități legate de acest caz. Tancul provine de la armata franceză și urma să ajungă la armata română în cadrul unei livrări între partenerii NATO.
Transportul a fost efectuat însă de o firmă privată, ceea ce este destul de ciudat. În plus, se pare că aceasta nu are un permis valabil în Germania pentru astfel de transporturi, mai precizează BR24.
Inițial, s-a crezut că transportul a fost unul privat, adică vehiculul ar fi fost cumpărat de o persoană fizică. Tancuri scoase din funcțiune pot fi cumpărate online, însă nu trebuie să mai aibă în dotare niciun armamanet activ, acest fapt fiind certificat de TÜV.
În Germania, pentru astfel de transporturi, este nevoie de un certificat internațional de import de la Oficiul Federal pentru Economie și Controlul Exporturilor, document care pare să fi lipsit în cazul transportului românesc.
BR24 menționează, citând oficiali ai Poliției, că tancul de recuperare transportat pe A92 pare a fi unul francez de tip „Vulcain” a cărui denumire oficială este AMX-30 Engin Blinde du Genie Vulcain sau AMX-30 EBG Vulcain. Primul Vulcain a fost livrat Armatei Franceze în 2020. A fost proiectat pentru operațiuni de terasament pe linia frontului. Poate pregăti amplasamente, săpa și umple șanțuri, curăța trasee și poate recupera vehicule.
Vulcain este echipat cu o lamă de buldozer, braț hidraulic cu cupă de excavator de 3 t, troliu nou de recuperare cu capacitate de 12 t. Are o mitralieră de 7,62 mm pentru autoapărare.
TIR românesc transporta ilegal prin Germania un tanc în loc de schele