Mitingul Diasporei din 10 august s-a încheiat cu intervenția brutală a jandarmilor în Piața Victoriei. Aproape 500 de oameni au ajuns la spital după ce prefectul Capitalei a dat ordin ca populația să fie împrăștiată cu gaze lacrimogene și tunul cu apă.
S-a tot spus în presă, cu câteva zile înainte de miting, că acesta va fi unul cu risc ridicat. La trei zile de la manifestație, încep să iasă la iveală mici detalii care, puse cap la cap, arată ca Jandarmeria a vrut să intervină în forță.
Manifestația din 10 august a fost compromisă de provocatori de care forțele de ordine nu sunt străine, arată Adevărul. Conform aceleiași surse, Costin Georgescu, fost director al SRI, susține că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei seamănă izbitor de mult cu Mineriada din 13-15 iunie 1990.
„Totul pare să fi fost pus la punct. Jandarmii ştiau cine sunt derbedeii şi de ce sunt în stare. I-au lăsat să-şi facă mendrele, pentru că trebuia să iasă scandal. Mulţi dintre ei au fost chiar puşi să acţioneze violent pentru a justifica, oarecum, intervenţia în forţă, la fel ca în 1990. Numai că atunci ordinea a fost făcută de mineri, nu de jandarmi. Nu mă aşteptam ca aşa ceva să se mai întâmple după aproape 30 de ani de democraţie, la o aşa punere în scenă din partea Jandarmeriei“, a declarat Georgescu pentru Adevărul.
Jurnaliștii de la Adevărul atrag atenția că Jandarmeria a avut în dotare, contrar legii, în timpul demonstrației arme cu muniție de război. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al instituției susține public că nu au existat violențe excesive!
„Este total ilegal ca la o astfel de intervenţie în mulţime jandarmii să fie înarmaţi cu pistoale“, a explicat fostul șef al SRI. Și folosirea de grenade lacrimogene încalcă legea. Nu ar fi trebuit să se apeleze la aceste măsuri pentru că în piață erau și femei, și copii.
Jandarmii au împărțit din belșug și jurnaliștilor gaze lacrimogene și bastoane. Printre primele victime a fost Paul Arne Wagner și soția acestuia. Wagner a mai fost săltat de jandarmi și la demonstrația din 20 iunie 2018.
Conform Digi 24, corespondentul televiziunii austriece ORF, Ernst Gelegs, a transmis că un cameraman a fost bătut de jandarmi și a scăpat doar în momentul în care le-a strigat de mai multe ori că este cameraman.
Această agresiune a atras un atac dur din partea cancelarului Austriei, Sebastian Kurz, care a condamnat violența forțelor de ordine la mitingul din 10 august. Directorul general al ORF a declarat că echipa ORF era uşor de recunoscut.
„Într-o ţară din Uniunea Europeană este de aşteptat ca o unitate specială să nu recurgă la forţă brută împotriva reprezentanţilor mass-media care se află în exercitarea liberă a activităţii jurnalistice”, a mai adăugat el, citat de Mediafax.
Mai mulți jurnaliști români au fost și ei ținta forțelor de ordine care au o predilecție pentru confiscarea telefoanelor mobile. Printre ei, și un jurnalist Hotnews care a fost și bătut de jandarmi. Robert Mihăilescu a explicat că în timp ce transmitea live din Piața Victoriei, un bărbat îmbrăcat în alb i-a smuls telefonul cu toate că avea legitimația de ziarist la vedere.
„Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului în timp ce un al jandarm mi-a mai dat un picior în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunându-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu”, a povestit colegilor săi Robert Mihăilescu.
Cine era bărbatul în alb care a fost văzut și înregistrat în timpul demonstrației ca fiind coordonatorul jandarmilor? Este colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Brigada Specială de Intervenţie Vlad Ţepeş este o structură alcătuită din două batalioane. Primul intervine în misiuni antiteroriste, iar al doilea în gestionarea crizelor în domeniul ordinii publice, asigurarea ordinii şi liniştii publice cu ocazia vizitelor delegaţiilor oficiale şi demnitarilor, români şi străini, asigurarea ordinii şi liniştii publice cu ocazia manifestărilor publice cu grad ridicat de risc, la care participă un public numeros, salvarea-evacuarea persoanelor, intervenţia pentru restabilirea ordinii publice în cazul în care aceasta a fost grav tulburată.
Aceasta înseamnă că Mitingul Diasporei a fost considerat de guvernul de la București fie unul la care participă teroriști, fie unul cu grad ridicat de risc. Practic, Jandarmeria a adus în Piața Victoriei trupele sale de elită ca să ia la scărmănat demonstranții.
Procurorii militari cer oamenilor care au dovezi legate de acte de violență să le ofere anchetatorilor.
Editorialistul Marian Sultănoiu scrie în Gândul că diaspora nu poate fi compromisă cu o făcătură clasică de manipulare. „ Zecile de mii de protestatari – din diaspora şi din ţară – au dovedit, în ordine, că: nu le e frică de teroarea politică; au demnitate; au învăţat ce este aceea solidaritate; deşi plecaţi, continuă să-şi iubească ţara”, scrie Sultănoiu.
„De aproape 30 de ani, de când fac eu presă, toate ieşirile în stradă ale cetăţenilor şi ale politicienilor din opoziţie au fost catalogate de către PSD şi precursorii săi politici drept încercare de lovitură de stat. Diaspora a dovedit, o dată în plus, că poporul român nu este violent, nici grobian şi nici disperat sau lipsit de umor. Ceea ce nu se poate spune despre conducătorii săi”, și-a încheiat el editorialul.