Skip to content

Noi reglementări privind termenele de VALABILITATE A PAȘAPOARTELOR și condițiile de emitere

Valabilitatea pașapoartelor simple electronice va fi extinsă la 10 ani, față de 5 în prezent, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani va fi valabil 5 ani.

Măsura este inclusă într-un proiect de lege aprobat de Guvern, care aduce mai multe modificări și completări Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Noile reglementări vor avea ca efect principal fluidizarea activității serviciilor de emitere a pașapoartelor prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea unor astfel de documente, precizează Direcția Informare și Relații Publice a MAI

Actul normativ aprobat de Guvern reevaluează, de asemenea, cadrul normativ care reglementează eliberarea pașaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar în anumite situații de urgență obiective (determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale) în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic. Urgența va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a pașaportului simplu temporar.

Pentru situațiile în care se solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituții străine, este eliminată obligația ca documentele doveditoare să fie avizate de o autoritate administrativă română.

Persoanele care din orice motive, nu doresc eliberarea unui pașaport simplu electronic pot solicita un pașaport simplu temporar, care le va fi însă eliberat în intervalul în care se emite pașaportul simplu electronic.

Actul normativ reglementează, de asemenea, posibilitatea eliberării pașaportului și în baza ordonanțelor președințiale nedefinitive date în condițiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești ori prin care a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului.

Cum puteţi ieşi din ţară cu minori? DOCUMENTELE NECESARE şi condiţiile de călătorie în străinatate pentru copiii români

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!