De la 1 ianuarie 2021, toate clădirile noi din UE ar trebui să utilizeze puțină energie sau deloc pentru încălzire, răcire sau apă caldă. Pentru clădirile din sectorul public, noile prevederi intră în vigoare de anul viitor.
Normele UE privind această obligație introduc și o certificare energetică pentru clădiri, astfel încât proprietarii sau locatarii să poată compara și evalua performanța energetică. Aceste reguli fac parte din efortul UE pentru o energie curată.
În Uniunea Europeană, 40% din energie se consumă pentru încălzirea și răcirea clădirilor. Două treimi dintre clădirile din UE sunt ineficiente din punct de vedere energetic.
Deputații europeni au votat în aprilie 2018 pentru modificarea directivei privind performanța energetică a clădirilor. Noile prevederi sunt:
• țările UE vor trebui să pregătească strategii naționale pe termen lung pentru a sprijini renovarea clădirilor. Scopul este ca până în 2050 clădirile din UE să nu mai consume energie;
• trebuie încurajată utilizarea tehnologiilor inteligente pentru reducerea consumului de energie;
• în clădirile noi vor fi necesare puncte de reîncărcare pentru mașinile electrice în locurile de parcare.
Acțiunile UE pentru o energie mai curată includ și sursele de energie regenerabile și eficiența energetică a dispozitivelor electrice.