Lista țărilor considerate cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență – CNSU.

Germania a fost eliminată din zona galbenă, astfel că cei care vin în România din acest stat nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină. 

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 19.02.2021, Hotărârea numărul 11. Prin această hotărâre a fost actualizată lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea”, a transmis CNSU, potrivit Digi 24.

Noua listă intră în vigoare sâmbătă, 20 februarie 2021, la ora 00:00. Se impune carantina la sosirea în România din:

Muntenegru, Cehia, Insulele Turks si Caicos, Israel, San Marino, Monaco, Andorra, Seychelles, Estonia, Slovenia, Saint Lucia, Portugalia, Bahrain, Liban, Spania, Letonia, Albania, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent si Grenadines, Aruba, Statele Unite ale Americii, Guernsey, Franța, Suedia, Malta, Serbia, Maldive, Luxemburg, Puerto Rico, Marea Britanie, Gibraltar, Saint-Martin, Brazilia, Kuweit, Peru, Olanda, Lituania, Panama, Italia, Irlanda, Insulele Falkland, Republica Moldova, Chile, Barbados, Belgia, Belarus, Antigua si Barbuda, Austria, Argentina, Macedonia de Nord, Elveția, Uruguay, Polonia, Ungaria, Qatar, Palestina, Iordania, Columbia, Georgia, Cipru și Africa de Sud.

GERMANIA: 50% din populație nu este de acord cu relaxarea măsurilor sanitare

Testul PCR negativ rămâne obligatoriu de prezentat la îmbarcarea în avion sau autocar pentru cei care vin din statele incluse pe lista galbenă, iar carantina se reduce la zece zile.

Conform CNSU, la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat sunt obligate să prezinte un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării în avion sau autocar (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Pentru această categorie de persoane se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locul declarat pentru o perioadă de zece zile.

Șoferii profesioniști, obligați să prezinte test COVID-19 în Germania și Cehia. UNTRR avertizează că vor exista blocaje uriașe în UE

„Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute și care nu prezintă la intrarea în țară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile”, se arată în hotărâre.

Această decizie este valabilă pentru cei care, de exemplu, intră în țară cu mașinile personale.

De asemenea, persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome Covid, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

Testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub trei ani sau persoanele care au avut COVID.

Lista State cu risc epidemiologic ridicat_18.02.2021

GERMANIA: Focar de infecție cu Sars-CoV-2 la o fabrică de înghețată. 1.000 de persoane, în carantină

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!