Skip to content

O bandă de români a comis peste 70 de JAFURI în Spania. 12 persoane au fost arestate

Autoritățile spaniole au destructurat astăzi, 11 aprilie 2018, o organizație criminală care se specializase în jafuri din ferme din Granada, Almería și Málaga. Gruparea, alcătuită din 12 români, nouă bărbați și trei femei, furau inclusiv unelte și utilaje articole.

Operațiunea, denumită CorGua, a dus la arestarea românilor, a declarat într-o conferință de presă Francisco Fuentes, reprezentant al guvernului în Granada. Numele operațiunii vine de la Cortijos de Guadix, în traducere ar însemna casele țărănești din Guadix.

În timpul operațiunii, șase locuințe din El Ejido, Almería, și Santa María del Águila au fost percheziționate. Ofițerii de la Garda Civilă au găsit, conform El Mundo, sute de obiecte furate, inclusiv un Kalașnikov nefolosit, dar și pistoale și cartușe.

Bijuterii, ceasuri, televizoare, unelte de muncă, utilaje pentru agricultură, computere, telefoane mobile și haine cu fost confiscate și li se caută proprietarii.

Operațiunea CorGua a demarat în octombrie 2017 când în regiunea Guadix au avut loc mai multe jafuri în câteva zile, toate la ferme și cabane. Alarmele instalate aici au alertat autoritățile.

Oficialii Gărzii Civile estimează că românii au comis 40 de jafuri doar în ultima lună, deși se bănuiește că ar fi mai multe.

După mai mult de cinci luni, polițiștii judiciari au descoperit că banda opera numai în zonele mai puțin populate, astfel că riscul de a fi surprinși de vreun vecin sau polițist era foarte mic.

Conform presei spaniole, românii plecau în fiecare după-amiază din Santa María del Águila del Ejido spre locul pe care îl alegeau pentru următorul jaf.

În mod normal, doi dintre românii arestați supravegheau atent ferma pe care urmau s-o jefuiască în aceeași seară. După ce îi lăsa pe cei doi să stea de șase, șoferul pleca pentru ca să nu se facă vreo legătură între ei în cazul în care ar fi fost văzuți.

Reprezentanții Gărzii Civile susțin că, după lăsarea serii și după ce se asigurau că nu este nimeni în preajmă, românii forțau cu o rangă ferestrele sau ușa și intrau în clădire.

După ce luau ceea ce puteau lua, îl sunau pe șofer pentru a-i lua de la locul faptei împreună cu prada.

Românii scăpau repede de pradă. Parte din aceasta era trimisă cu autobuze sau cu microbuze în România, iar alta era vândută în piețele din Almería sau unor terțe persoane.

Banda nu a dus lipsă de lupte interne, dar numai un singur individ a preluat puterea. El era cel care alegea ținta și conducea jafurile, asistat de o altă persoană. La finalul lucrării, el își suna o rudă care, la rândul ei, îi transmitea șoferului când să îl recupereze.

Garda Civilă a identificat și arestat până acum 12 persoane care au participat la 72 de jafuri documentate până în prezent. Procesul va avea loc în Guadix.