O navă portcontainer lovită de un feribot lângă Corsica va fi reparată la Constanța

Pe 7 octombrie 2018, CSL Virginia, un portcontainer sub pavilion cipriot, dar deținută de o firmă din Hamburg, a fost lovită de un feribotul Ulysse, sub pavilion tunisian.

Accidentul a avut în largul insulei Corsica. Ulysse a rămas înfipt patru zile în carena CSL Virginia până când s-a reușit desprinderea celor două nave. Cauza accidentului nu a fost încă elucidată.

După ce a fost inspectat atent, portcontainerului i s-a permis miercuri, 24 octombrie, să-și continue drumul. Gaura imensă din carenă este deasupra liniei de plutire.

De aceea, CSL Virginia poate să navigheze spre un șantier naval pentru a fi reparată. Conform publicației Nieuwsbladtransport, ea va ajunge la începutul lui noiembrie în Portul Constanța pentru reparații.

CSL Virginia a fost construită în 2005 în Coreea de Sud, are 294 m lungime și 66.644 tdw (tone deadweight). Deadweight reprezintă capacitatea maximă de încărcare a unei nave comerciale, reprezentând rezervele de combustibil, de ulei și de apă, proviziile și încărcătura utilă, inclusiv echipajul și pasagerii cu bagajele lor.

Nava Ulysse a fost construită în 1997, are 162.3m și doar 5250 tdw.

În urma accidentului, s-a scurs combustibil în mare pe o lungime de aproape 25 de km. Cele 600 de tone de combustibil s-au împrăștiat în mai multe direcții din cauza curenților marini.

Nave franceze și italiene au încercat să limiteze deversările, operațiunea durând câteva zile.

Accidentul a avut loc în timpul zilei când vizibilitatea era bună. Ministrul francez al Mediului, Francois de Rugy, a criticat totuși echipajul de pe Ulysse. El crede că pe punte nu se afla niciun marinar când a avut loc coliziunea.

Imaginile de la accident au fost filmate din elicopter:

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.