Olanda intenţionează să închidă cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa. Extragerea gazelor provoacă cutremure

Olanda intenționează să închidă anul acesta cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa, din cauza problemelor de siguranţă, a informat duminică publicaţia britanică Financial Times (FT), citând oficiali guvernamentali.

Guvernul plnuiește să închidă până la 1 octombrie zăcământul Groningen, care timp de mai multe decenii a fost cel mai mare din Europa, dar la care producţia a fost redusă în anii 2010 din cauza cutremurelor.

Însă autorităţile vor monitoriza situaţia, pentru a vedea dacă după această iarnă va exista un deficit de aprovizionare cu gaze pe continent, şi, dacă va fi nevoie, zăcământul ar putea rămâne operaţional până în octombrie 2024, a declarat pentru FT Hans Vijlbrief, secretar de stat în Ministerul Minelor.

Aflat aproape de graniţa cu Germania, zăcământul Groningen produce doar o fracţiune din capacitatea sa. Totuşi, producţia continuă deoarece Guvernul este sub presiune pentru a majora cantitatea de gaze extrasă, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat un deficit de aprovizionare în Europa, a explicat Vijlbrief.

O anchetă a Parlamentului urmează să publice un raport luna viitoare care va confirma că fostul Executiv a ascuns faptul că extragerea gazelor a provocat cutremure.

Secretarul general al ONU critică „lăcomia grotescă” a companiilor de petrol și gaze

Cine deține firma care a șocat o pensionară cu o factură la gaz de 6.500.000 €

Europa trebuie să îşi reducă drastic consumul de gaze naturale, avertizează directorul IEA

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!