Skip to content

Olandezii vor să angajeze ROMÂNI la cules de sparanghel, dar „nu se prea pricep și renunță repede la contracte”

Lipsa forței de muncă calificată reprezintă cea mai mare problema pentru agricultorii care dețin câmpuri de sparanghel, se arată într-un material al publicației olandeze Nieuwe Oogst. Anul trecut multe culturi au rămas neculese din cauza penuriei de personal și prețul s-a prăbușit.

Polonezii nu mai sunt interesați să muncească în aceste culturi, mai ales că sparanghelul este o plantă care necesită o foarte mare atenție și îndemânare la recoltare.

Agricultorii caută acum să angajeze români și bulgari, dar aceștia nu prea au experiență în acest domeniu și nici nu doresc să își ducă la capăt contractul. Publicația citează un expert care a dat un exemplu în acest sens. „Știu că au fost contracte pentru zece săptămâni, dar după patru muncitorii erau deja plecați”.

Antonio van Beek este cultivator de sparanghel în Terheijden, Brabant. El spune că este important să știi cum să-ți organizezi din timp muncitorii. „Piața forței de muncă se va schimba în anii următori. Mulți polonezi pe care i-am avut până acum la lucru au spus că nu vor mai veni”, a declarat el pentru publicația citată.

Van Beek a căutat oameni încă din toamna anului trecut și anul acesta se va orienta către muncitori din România și Bulgaria.