Parcul Național Semenic – Cheile Carașului va dispărea

Mâine, 18 mai 2018,  va fi vinerea neagră pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Consiliul Științific al Parcului urmează să aprobe planul de management în care este inclusă zonarea internă a parcului. Mai puțin de o treime din suprafața parcului va fi strict protejată, în rest drujbele putând să-și facă de cap.

Unii membri ai Consiliului Științific au fost amenințați în mod repetat că exploatările din rezervații trebuie avizate, în caz contrar ei urmând să plătească milioane pentru pierderile cauzate pentru că nu se realizează tăierea.

”Nu există pierdere pentru că nu ar trebui să existe tăieri planificate într-un parc national” a explicat Silviu Constantin, fostul președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. El și alți membri incomozi ai Consiliului Științific au fost schimbați prin ordin de ministru.

Un contract nerespectat

Pentru administrarea Parcului, Ministerul Mediului a încheiat în 2004 un contract pe o perioadă de zece ani cu Romsilva, dar de 14 ani Administrația Parcului nu a trimis spre aprobare vreun plan de management.

Au fost întocmite două ciorne, una în cadrul unui proiect al Ministerului Mediului și cealaltă de administrația parcului. Ambele par să se fi rătăcit de câțiva ani sau blocat prin hățișul birocratic, parcă tocmai pentru a permite ca în multe zone din parc să poată fi tăiată pădurea. În mod normal, Ministerul Mediului trebuia să rezilieze contractul cu Romsilva, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În februarie 2018, Lucian Pârvulescu, membru în Consiliu, a demisionat pentru că un nou plan de management a fost întocmit în șapte zile. El a acuzat o lipsă totală de transparență a ședințelor Consiliului Științific.

Pe 18 aprilie 2018, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului s-a pricopsit cu un director fascinat de vânătoare, puști și grătare în pădure. Romsilva l-a înscăunat director pe Nicolae Ifca care, deși conducea aria protejată prin delegație, a picat de două ori într-un an examenul pentru funcția de director, o dată candidând de unul singur.

Ieri, 16 mai 2018, un alt membru al Consiliului, profesorul Mihaela Sopincean, a demisionat ca urmare a modului în care Administrația Parcului, condusă de Ifca, comunică cu membrii Consiliului. Ea a arătat că hotărârile acestui for nu sunt respectate de administrație care a permis exploatarea forestieră cu efecte majore asupra rezervațiilor naturale. Zonarea parcului, așa cum a fost ea aprobată de Consiliul Științific cu aprobarea Academiei Române, a fost modificată, astfel că jumătate dintre ecosisteme vor fi puse în pericol.

„Actuala propunere a planului de management conține numeroase date inexacte, lacunare, omite date esențiale, obligatorii pentru siturile Natura 2000”, mai precizează Sopincean. Siturile Natura 2000 sunt ariile protejate la nivelul Uniunii Europene. Practic, actualul plan de management este axat pe exploatarea resurselor naturale, nu pe protecția ecosistemelor.

Păduri virgine, sub topor

Președintele Consiliului Științific este un politician, Ion Chisăliță, fost primar și membru în Consiliul de Administrație al Romsilva, așa că planul de management care prevede mutilarea a o treime din parc are toate șansele să fie aprobat pe 18 mai.

Dezastrul din pădurile cărășene a atras un control la Direcția Silvică din partea Forest Stewardship Council – FSC care urmează să publice un raport. Până atunci, certificatul FSC, care expirase la sfârșitul lui aprilie 2018, nu a fost prelungit pentru Direcția Silvică Caraș – Severin.

FSC este o organizație independentă, neguvernamentală și non-profit care promovează managementul forestier responsabil în pădurile din întreaga lume. Practic, certificarea FSC arată că lemnul pus la vânzare provine din păduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice și ecologice.

Goana după aurul verde a dus și la atacul fățiș asupra pădurilor seculare. În Rezervația Naturală Cheile Carașului aproape 700 de arbori din păduri vechi de 120 de ani au fost puși ilegal la pământ, susțin organizațiile de mediu. Ministerul Mediului evită să sancționeze Romsilva, principalul vinovat pentru distrugerea unei arii protejate.Nici Rezervația Bârzăvița din același parc nu a scăpat de drujbe.

Zilele trecute, un fost jurnalist care lucrează acum pentru Asociația Agent Green a fost amenințat în timp ce făcea o documentare în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Agresorul se numește Florin Kugler, este din Anina și a lucrat la Pepsi până să intre în lumea afacerilor cu lemne.

În Munții Țarcu, 1700 de hectare de păduri seculare virgine din Valea Higegului sunt distruse sistematic. Valea Higegului a fost introdusă în 2012 pe o listă preliminară a patrimoniului UNESCO urmând să fie strict protejată, dar în 2016 a dispărut complet de pe lista trimisă de autoritățile române la UNESCO. Nu întâmplător, Romsilva a decis să exploateze lemn chiar din mijlocului Văii Higegului.

Atât timp cât Romsilva, care trăiește din exploatarea lemnului, va administra parcurile naționale, este clar că nu putem vorbi despre protecția pădurilor.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!