Skip to content

Părinte paroh, arestat pentru agresarea sexuală a unor copii instituționalizați

Părinte paroh, arestat pentru agresarea sexuală a unor copii instituționalizați

Un preot de la o biserică din municipiul Satu Mare a fost arestat pentru agresarea sexuală a doi copii instituționalizați în perioada 2023 – 2024. Oamenii legii au fost sesizați de angajații de la Protecția Copilului.

Silaghi este preot de 33 de ani. Procurorii care îl anchetează au cerut instanței arestarea preventivă a parohului pentru 30 de zile.

„Nu există niciun fel de faptă. Pot să vă spun că nu sunt întrunite elementele de tipicitate pentru infracțiunile de care este acuzat clientul meu. Mai multe nu comentăm în acest moment”, a precizat pentru presa locală avocatul preotului  Augustin Dorel Silaghi.

Cu toate acestea, pe 13 februarie 2024 judecătorii au admis cererea Parchetului și au dispus arestatearea preventivă pentru 30 de zile, chiar dacă avocatul a solicitat  luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Preotul a contestat decizia magistraților.
Preacuviosul aghesmuit Vasile, arestat pentru tentativa de pângărire a unei enoriașe

Până să se judece contestația la instanță, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului l-a deferit spre cercetare către Consistoriul Eparhial cu propunerea de caterisire dacă, la finalizarea dosarului, va fi dovedită vinovăția lui.

Asta, după ce a aflat „cu regret și stupoare de faptul că se află în arestul poliției făcând subiectul unui dosar penal”. În momentul în care informația s-a confirmat, în Ședința Permanenței Eparhiale din data de 13 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin a dispus oprirea totală de la săvârșirea oricăror lucrări sfinte a preotului Silaghi Augustin Dorel”

Acesta este preot în cadrul parohiei „Sfinții  Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare. Îl slujește pe Domnul din 1991 și, după spusele șefilor săi ierarhici, nu a avut de la intrarea în cler „nici un fel de abatere disciplinară sau morală, dând dovadă de seriozitate, fiind apreciat de către credincioșii din parohiile unde a păstorit”.