Skip to content

Particule radioactive, detectate în EUROPA. Sursa lor este un mister pentru oamenii de ştiinţă

Staţiile de monitorizare a radiaţiilor au detectat particule radioactive în aerul din Europa, dar sursa rămâne un mister.

Oficiul German pentru protecţia împotriva radiaţiilor a raportat o creştere a radioactivităţii în unele părţi din Europa Centrală şi de Vest în ultima săptămână. Nivelurile ridicate au fost detectate la mai multe staţii de măsurare în Europa şi la şase locaţii din Germania, scrie RT News

Particulele sunt ruthenium-106, un izotop utilizat în radioterapia cancerului pentru tumorile oculare şi uneori în generatoarele termoelectrice radioizotopice (RTG) care asigură puterea sateliţilor. O creştere a ruteniului-106 a fost detectată în aer în Austria, Franţa, Germania, Italia şi Elveţia.

radioactivitate
În timp ce oficialii spun  nu există niciun motiv de panică, ei nu pot confirma de unde provine materialul.

“Noi analize ale sursei de material radioactiv ar putea indica o eliberare în sudul Uralului”, a spus Oficiul pentru Protecţia împotriva Radiaţiilor, “dar alte regiuni din sudul Rusiei nu pot fi excluse”.

Pentru a fost detectat doar ruthenium-106, este exclusă varianta unui accident nuclear.

În februarie, s-au detectat urme de iod radioactiv 131 în diferite părţi ale Europei. Iodul a dispărut şi sursa de radioactivitate nu a fost identificată, raportează Motherboard.

Institutul IRSN din Franţa a anunţat au fost detectate cantităţi mici în Norvegia, Finlanda, Polonia, Germania, Republica Cehă, Franţa şi Spania.

AMBROZIA va fi interzisă în București. Se urmărește distrugerea acestei plante la nivel național