Peste 100 de mineri s-au blocat în subteran în Valea Jiului pentru că nu și-au primit salariile

Peste 100 de mineri din schimburile 1 şi 2 de la exploatarea de cărbune Livezeni din Valea Jiului au refuzat să iasă din subteran, miercuri după-amiază, informează Agerpres.

Ei s-au blocat la finalul programului de lucru, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile vor fi plătite cu întârziere.

Administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara – CEH a explicat, conform sursei citate, că minerii nu vor să accepte ca salariile să fie achitate până pe 26 februarie, aşa cum s-a convenit miercuri dimineaţă, 17 februarie, la finalul unui alt protest spontan.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă acestea au fost întârziate din cauză că societatea a rămas fără jumătate din banii necesari pentru acestea.

Recepția MAE de Centenar din Chicago, sponsorizată și de un cap al Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990

De la 1 ianuarie 2021, veniturile CEH s-au redus cu șapte milioane de lei deoarece complexul nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

Serviciile de sistem sunt serviciile asigurate utilizatorilor reţelei de către OTS pentru menţinerea nivelului de
siguranţ în funcţionare a Sistemului Energetic Național, precum şi a calităţii energiei electrice conform normelor.

OTS – Operatorul de Transport și Sistem este o persoană juridică, titulară de licenţă pentru transportul energiei electrice şi servicii de sistem, de exemplu Transelectrica.

„Am pierdut serviciile de sistem de la data de 31 decembrie. Ele asigurau o bună parte din fondurile pe care le primeam, circa cinci milioane de lei pe lună, în condiţiile în care fondul de salarii este de 12 milioane de lei. Ajutorul pentru închiderea Minei Lonea era două milioane lei. Am pierdut, dintr-odată, șapte milioane din 12 milioane de lei”, a declarat administratorul special al CEH.

CEH are aproape 4.000 de angajați și este format din minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum și de termocentralele Paroşeni şi Mintia.

Moștenirea dezastruoasă a mineritului IRESPONSABIL de uraniu

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!