Membrii organizației de protecția mediului Agent Green au surprins un angajat al Romsilva de la Ocolul Silvic Baia de Aramă în timp ce fura arbori de fag din Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

Ilegalitatea a avut loc în luna iulie, dar nu a fost confirmată de Poliție.

Abia acum Garda Forestieră a confirmat furtul și a trimis probele către organele de cercetare penală, se arată într-un comunicat al organizației.

Pădurile din parcurile naționale acoperă 1% din suprafața țării, dar sunt degradate sistematic în mod deliberat. Cel puțin 382.000 metri cubi de lemn au fost exploatați comercial din parcurile naționale doar în ultimul an, potrivit datelor din SUMAL, baza de date națională oficială pentru păduri.

Parcul national Domogled – Valea Cernei a fost cel mai afectat de tăieri în ultimii zece ani. Cel puțin 123.000 m3 de lemn au fost exploatați doar în ultimul an.

Mai puțin de jumătate din suprafața parcului Domogled nu este oficial sub protecție strictă. Exploatările forestiere din acest parc sa fac chiar și în pădurile seculare din mijlocul parcului. De această data, însăși Romsilva a fost prinsă la tăiat ilegal.

Gabriel Paun, președintele Agent Green, a declarat că o firmă locală era folosită de angajații Romsilva pentru a tăia și scoate lemnul din parc.

Arborii de fag au fost încărcați într-un camion închiriat cu numărul de înmatriculare AB 08 JLA în dimineața zilei de 3 iulie 2018. Membrii Agent Green au urmărit camionul, inclusiv cu drone, până la un depozit ascuns în mijlocul pădurii.

Aici lemnul a fost mutat în alt camion deținut chiar de firma care a tăiat arborii. Aceștia nu au fost niciodată înregistrați în baza de date națională SUMAL și nici nu au apărut pe aplicația și portalul pentru urmărirea lemnului www.inspectorulpadurii.ro.

Camionul cu numărul AB 08 JLA a figurat în acea zi cu un singur transport făcut seara târziu, însă cu molid, nu cu fag așa cum a fost filmat de dimineață.

”Ne confruntăm cu un caz clar care arată cât de ușor se poate păcăli sistemul doar pentru că actualul Guvern a blocat dezvoltarea Inspectorului Pădurii. Astfel, depozitele sunt folosite drept mașină de spălat pentru lemnul illegal, în vreme ce Guvernul tolerează asta. Astăzi avem chiar dovada că inclusiv firma de Stat Romsilva fură”, a declarat Păun.

Poliția a fost alertată. Cazul a fost preluat de Poliția Tismana care a primit toate datele necesare, inclusiv filmările.

Surpriză, însă, șeful poliției Tismana, județul Gorj,  a concluzionat că transportul a fost legal, așa cum reiese din adresa nr. 626462 / 30.7.2018.

Pe de altă parte, comisarii Gărzii Forestiere Vâlcea au identificat tăierile ilegale și au înaintat un  raport organelor de cercetare penală.

În prezent, niciunul din cele 13 parcuri naționale nu respectă standardele internaționale impuse de IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). „Ministerul mediului omoară în prezent idea de parc national și totodată speranța de a avea altele noi ”, a mai precizat Păun.

Agent Green și EuroNatur au lansat campania europeană ”Save Paradise Forests” pentru a atrage atenția publicului internațional cu privire la exploatările masive din parcurile naționale din România.

”Este alarmant că oamenii care ar trebui să păzească fură într-un parc national. Cerem Guvernului României să oprească exploatările comerciale din parcurile naționale. Aceste păduri aparțin patrimoniului european și distrugerea lor este ireversibilă”, a spus Gabriel Schwaderer, CEO EuroNatur.

Camionul înmatriculat în județul Alba avea inscripționat numele site-ului www.succesniccom.ro al firmei Succes Nic Com din comuna Runcu, județul Gorj.

Firma a aparținut celui mai bogat gorjean, Nicolae (Nicu) Sarcină, dar de câțiva ani asociatul unic este economistul Victor Liviu Șendroiu, omul de încredere al lui Nicu Sarcină și fost director general al firmei Succes Nic Com.

Soția lui Sarcină a fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu și judecător la Tribunalul Gorj.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.

error: ?