Skip to content

Polițist, coadă de topor și nefrate cu codrul, și-a filat anchetatorii

lemne politist baia de arama

Într-o pădure veche, scria într-o fabulă Grigore Alexandrescu, un ţăran se dusese să-şi ia lemne de casă pe vremea când toporul n-avea coadă. Și începu să sluțească pădurea cea bătrână. Iar arborii, speriați, se îngroziră tare. Un stejar le spuse că țăranul n-o să izbutească, ci numai o să ostenească. Și avu dreptate până când țăranul se întoarse cu toporul ce avea o coadă de lemn tare și „puteți judeca singuri ce tristă întâmplare”.

„Istoria aceasta, d-o fi adevărată,
Îmi pare că arată
Că în fieşce ţară
Cele mai multe rele nu vin de pe afară,
Nu le aduc streinii, ci ni le face toate
Un pământean d-ai noştri, o rudă sau un frate”
, este morala poveștii cu pricina.

În cazul de mai jos, coada de topor este un ofițer de poliție judiciară din Mehedinți, bogat în aur verde după ce a primit ca donație aproape opt hectare de pădure la Baia de Aramă. Acum va medita asupra avuției din spatele gratiilor. Munca la pădure i-a adus lui Daniel Marian Barbu și ceva conflcite cu Romsilva în legătură cu câteva zeci de metri cubi de material lemnos ce apărea și dispărea prin acte, așa că avea probabil nevoie de zile libere de la lucru.

Fapt cu care, șefii lui din Poliție n-au fost de acord și l-au dat în judecată cerându-i banii pentru „contravaloarea prejudiciului produs prin neprestarea de activităţi profesionale, respectiv compensarea orelor libere la care nu era îndreptăţit”.

Colac peste pupăză, pe 18 ianuarie 2024, ofițerul Barbu de la Poliția Baia de Aramă se trezi la ușă cu colegii săi de la Anticorupție. Aceștia primiseră mandat să cotrobăiască prin vreo zece locuri și în județele Gorj, Olt, Dolj si Vâlcea pentru a găsi dovezi în legătură cu activitățile pădurene ale angajatului MAI.
Director în Romsilva: Ariile protejate ne împiedică să exploatăm pădurea. Nu facem bani!

Anticorupția îl bănuia pe Barbu de comiterea mai multor infracțiuni. Cum de-a ajuns polițistul să fie călcat tocmai de luptătorii anticorupție? Cercetările acestora au scos la iveală că în 2023 ofițerul Barbu a intrat în combinații ilegale cu aur verde prin intermediul unor interpuși. „Prin intermediul unor persoane a tăiat fără drept arbori din fondul forestier național pe raza comunei Balta, județul Mehedinți și l-a determinat pe un brigadier din cadrul Ocolului Silvic Tarnița să folosească fără drept dispozitivul de marcat arbori”, susține Anticorupția.

Ocolul Silvic Tarnița, aflat în zona Primăriei Isverna, ține de Romsilva. Pe cunoscutul grup de Facebook „Stop Defrișărilor” se atrăgea atenția încă din 2019 asupra ilegalităților forestiere comise de diferite persoane în acea zonă. Pădurea, aflată în Geoparcul Platoul Mehedinți, era serios amenințată. Geoparcul este o arie protejată de interes național aflată în proporție de 95% în județul Mehedinți.  

Sursa foto: Stop Defrișărilor Facebook

Procurorii au decis să nu-l mai lase pe Barbu să meargă la lucru, la poliție, și au cerut judecătorilor emiterea unui mandat de arestare. Anchetatorii aveau date că ofițerul de poliție l-a obligat pe brigadierul Romsilva să introducă în aplicația SUMAL 2.0, fără drept, date eronate, respectiv înălțimi si diametre subevaluate ale arborilor tăiați. Aplicația Sumal este cea prin care autoritățile ar trebui să monitorizeze afacerile cu lemne din România.
Cârdășia Romsilva – Transelectrica a distrus păduri seculare din două parcuri naționale

Polițistul Barbu intenționa să vândă lemnul tăiat și, mai spun procurorii, pentru a crea o aparență de legalitate transportului s-a conectat la SUMAL folosind datele unui pădurar. A introdus în SUMAL ce date a vrut, iar transportul lemnului l-a făcut cu ajutorul unui șofer care a completat și el în aplicație date false.

Lemnul ar fi trebuit să ajungă în comuna mehedințeană Bala, dar destinația a ajuns în altă parte. Când și-a dat seama că prostia de acasă nu se potrivește cu cea din târg și lemnul poate fi urmărit, ofițerul de politie judiciară i-a pus pe unii angajați ai Romsilva să declare că toate informațiile introduse în aplicație sunt reale.

Cu un tupeu ieșit din comun, în timpul cercetărilor, Barbu a făcut chiar o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă în care a solicitat identificarea și tragerea la răspundere penală a unor persoane necunoscute pentru comiterea infracțiunii la regimul silvic, infracțiune pentru care el era de fapt cercetat.
Gaura neagră a economiei românești înghite și păduri

Apoi, ca să fie sigur că nu va da piept cu legea, ofițerul Barbu, mai susțin anchetatorii, a început să-l fileze pe polișțistul însărcinat să rezolve cazul ca să afle cine sunt martorii. Mai mult, i-a cerut unei colege de la Poliției orașului Baia de Aramă, să îl anunțe cu privire la traseul urmat de organul de cercetare penală delegat de procuror.

Aceeași solicitare a fost transmisă de ofițerul de poliție și „unei persoane fără calitate specială”. Adică, Barbu a pus pe cineva să îl urmărească pe polițistul care-l ancheta. Speriat de ce-ar putea păți, ofițerul anchetat a și prins un martor, l-a imobilizat și l-a percheziționat să vadă dacă acesta are asupra sa tehnică de înregistrare.

Pe 19 ianuarie 2024, magistrații au decis arestarea omului legii pentru 30 de zile pentru infracțiunile de: participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, instigare la folosirea dispozitivelor speciale de marcat,  fals informatic în formă continuată, instigare la fals informatic. Polițistul a contestat măsura, o instanță superioară urmând să ia o decizie săptămâna viitoare.