Polizoare, bormașini și drujbe de 1.100.000 de euro, furate din Franța și Belgia de o grupare de români

O grupare de români este anchetată de DIICOT pentru furturi comise în Franța și Belgia în magazine și depozite de bricolaj.

În data de 25 septembrie 2019, procurorii au desfășurat o acțiune pe raza municipiului București și a județelor Argeș, Brăila, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Ilfov, Maramureș, Timiș și Vrancea pentru destructurare unui grup infracțional organizat de criminalitate itinerantă.

Gruparea a comis în perioada septembrie 2017 – iulie 2019 mai multe furturi din societăți comerciale cu profil bricolaj din Franța și Belgia.

Autoritățile judiciare din Franța – Tribunalul de Mare Instanță din Besancon și Belgia – Tribunalul de Primă Instanță din Flandra de Est au  trimis DIICOT două ordine europene de anchetă.

Astfel, au fost desfășurate concomitent percheziții domiciliare la 28 de adrese din România:  Buzău – 10, Ilfov – 4, Argeș și Cluj câte 3, București și Maramureș câte 2, Dolj, Gorj, Timiș și Vrancea câte una.

Au fost căutate 24 de persoane, dintre care 23 de suspecți pentru care s-au emis mandate europene de arestare și un martor.

Conform autorităților franceze și belgiene, membrii grupului infracțional se deplasau frecvent pe teritoriul Franței (în special în perioada septembrie 2017 – iunie 2018) și mai apoi al Belgiei (în perioada iulie 2018 – iulie 2019) pentru a fura din magazine sau depozite de articole de bricolaj.

Sustrăgeau în special unelte și scule electrice pe care le vindeau în străinătate sau în România.

Modul de acțiune al membrilor grupului consta în alegerea depozitelor și/sau magazinelor, pătrunderea prin efracție/escaladare în interioriul acestora prin acoperiș sau prin decuparea unor pereți laterali ai clădirilor.

Aparatură electrică, uneltele de bricolaj sau sculele pe care le furau le încredințau unor tăinuitori specializați în valorificarea lor pe plan local sau transportarea în România unde erau vândute.

Prejudiciul se ridică la peste 1.000.000 euro pe teritoriul Franței și la peste 100.000 euro pe teritoriul Belgiei.

Până acum au fost depistați și reținuți în vederea arestării în baza unor mandate europene zece dintre suspecți.

Au fost ridicate numeroase bunuri: drujbe, motocositoare, polizoare, mașini de găurit, aparate de tăiat circular etc., dar și bijuterii sau ceasuri de lux cu suspiciuni asupra provenienței lor.

Acțiunea organizată de polițiștii români de investigații criminale a beneficiat de sprijinul al doi anchetatori francezi, însoțiți de ofițerii de legătură din cadrul Ambasadei Franței la București, precum și al doi anchetatori belgieni.

BELGIA: Șofer român de TIR, jefuit de doi iranieni lângă Antwerp

BELGIA: Companie care angaja șoferi români de TIR, judecată pentru un prejudiciu de 65.000.000 de euro

FRANȚA: Român de 20 de ani, găsit mort într-un centru de detenție

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA