Skip to content

Poteraș, omul de încredere al lui Udrea, trimis în judecată pentru luare de mită

Ancheta în dosarul Institutului Pasteur a ajuns la final. Cristian Poteraș, fost primar PD-L al Sectorului 6 din București, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și luare de mită. 

Au mai fost trimiși în judecată Viorel Lucian Grecu, un apropiat al primarului, pentru complicitate la luare de mită și Paul-Sorin Stănescu, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani.  Soții Bogdan și Valentina-Narcisa Georgescu, alți apropiați ai fostului primar, au fost și ei trimiși în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită, și spălare de bani. 

DNA susține că în ianuarie 2007, Cristian Poteraș a condus activitatea Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei Sectorului 6, rezultatul fiind emiterea unui titlu de proprietate în baza căruia Societatea Națională Institutul Pasteur S.A. a obținut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafața de aproximativ 19 hectare în municipiului București.

Procurorii arată că emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul încălcării legii de către fostul primar Poteraș care a fost ajutat de reprezentantul institutului și de soții Georgescu. 

Practic, Institutul Pasteur a primit un teren cu toate că nu avea dreptul să ceară retrocedarea lui. În rechizitoriu se explică faptul că instituția nu exista în 1945, momentul de referință prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea cere un teren anterior înființării. 

Mai mult, în 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă și i-a fost stabilit patrimoniul format exclusiv din bunurile existente în bilanțul contabil la momentul înființării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Ulterior, în 2000 a fost privatizat și au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acțiunilor.

Stănescu a fost cel care a formulat cererile în baza cărora a fost declanșată procedura retrocedării și i-a dat lui Poteraș mai multe documente. Soților Georgescu, amicii lui Stănescu și Poteraș, au fost implicați în identificarea terenului retrocedat, au intermediat legătura dintre funcționarul public și reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de întocmirea primelor formalități și au obținut sprijinul unor persoane cu influență asupra funcționarilor publici implicați.

„Prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societății comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 euro, care reprezintă în același timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A.”, se arată în comunicatul DNA.

Pentru a duce la bun sfârșit afacerea, mai susțin procurorii DNA, Stănescu i-a promis și apoi i-a dat lui Poteraș 2,7 hectare din terenul retrocedat. Cele 2,7 hectare au fost evaluate la 3.116.464 euro. Conform rechizitoriului, terenul a fost primit în numele primarului de Lucian Viorel Grecu, ascunzându-se astfel beneficiarul real al tranzacției.  

Pentru rolul lor în această tranzacție, Stănescu a transferat o parte din terenul primit soților Georgescu. „În perioada 2009 – 2015, Georgescu Valentina-Narcisa a transferat beneficiul obținut în acest mod, în cuantum de 4.647.220 euro, către conturi bancare din Elveția și ulterior în Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde proveniența ilicită a sumelor”, susține DNA.

În perioada 2007 – 2009, mai arată DNA, Paul Sorin Stănescu a dispus transferul a 8.810.000 euro din suma de bani rezultată din vânzarea terenului obținut ilegal în conturile bancare ale unei firme la care era administrator, iar soția sa era asociat majoritar. Ulterior, această sumă a fost amestecată cu alte fonduri și, după operațiuni bancare repetate, a fost folosită în investiții financiare pe teritoriul S.U.A.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren (aflat în proprietatea unei societăți comerciale controlate de inculpatul Poteraș Constantin Cristian) în suprafață de 26.998 mp situat în municipiul București, a cărui valoare estimată este de 3.116.464 euro.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor deținute de inculpatul Stănescu Paul Sorin (conturi bancare și parți sociale la o societate comerciale) până la concurența sumei de 21.980.000 USD; s-a dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurența sumei de 4.501.000 euro, asupra bunurilor mobile și/sau imobile aflate în proprietatea/coproprietatea inculpaților Georgescu Valentina-Narcisa și Georgescu Bogdan.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!