Skip to content

Pretinși transportatori români au prejudicat zeci de firme din UE cu peste 2.000.000 de euro

Procurorii DIICOT au efectuat pe 17 aprilie 2019 zeci de percheziții în Argeș, Dâmbovița, Olt și Ilfov.

Ancheta vizează 11 suspecți care sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată.

În același timp au fost efectuate acte de cercetare penală și de către autoritățile judiciare din Olanda.

Conform unui comunicat al DIICOT, cei 11 suspecți au prejudiciat peste 100 de firme din UE dându-se transportatori de marfă.

Folosindu-se de datele mai multor societăți comerciale pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor interpuși, aceștia au accesat site-urile burselor de transport de mărfuri naționale și europene pentru a vedea ce cereri de transport există.

Ulterior, prin intermediul unor adrese e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăți comerciale reale cu profil transport de mărfuri, au contactat casele de expediție care au postat cererile de transport, erijându-se în reprezentanții ai unor societăți  comerciale ale căror denumiri erau folosite în mod fraudulos.

Suspecții au folosit în perioada octombrie 2017 – februarie 2019 șapte adrese de e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăți cunoscute în domeniul transportului intern și internațional de mărfuri, au fost săvârșite peste 50 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind  de aproximativ  2.000.000 de euro.

Au atașat email-urilor transmise fișiere cu înscrisuri falsificate și astfel au determinat casele de expediție să emită comenzi de transport.

Marfa era ridicată de la locul de încărcare cu ansambluri auto având montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false și nu ajungea la destinație.

În această modalitate, au ridicat de la societăți comerciale în principal metale: cupru, nichel, aluminiu, plumb;, dar și alte tipuri de mărfuri cum ar fi alimente, haine, panouri solare, anvelope, produse chimice etc.

Produsele erau valorificate de regulă în afara României la prețuri mult sub valoarea de piață.

În urma activităţii infracţionale documentate până în prezent, poliţiştii au stabilit că cei în cauză ar fi creat prejudicii unui număr de peste 100 de persoane vătămate pe teritoriul mai multor state membre ale Uniunii Europene, respectiv Olanda, Belgia, Spania, Polonia, Germania, Luxemburg, Cehia, Franța, Austria, Bulgaria și Slovacia.

Au fost emise 18 ordine europene de anchetă și, la solicitarea autorităţilor din România, organele judiciare din Olanda vor efectua un număr de 12 percheziții domiciliare pe teritoriul acestui stat.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!