Un studiu publicat pe 15 octombrie 2018 a analizat legătura dintre popularitatea de care se bucură berea pe plan mondial și declinul culturilor de orz care sunt afectate de schimbările climatice. Astfel, prețul berii s-ar putea dubla sau chiar tripla în multe țări, informează ABC News.
Studiul a fost efectuat de șapte cercetători, printre care Nathan Mueller și Steven Davis, profesori asistenți ai University of California – Irvine, specialiști în Științele Pământului. Lor li s-au alăturat Dabo Guan de la Universitatea Tsinghua și Jie Pan de la Institutul de Mediu și Dezvoltare Sustenabilă în Agricultură, China.
Cei patru cercetători au ajuns la concluzia că temperaturile caniculare vor face ravagii în culturile de orz, un ingredient cheie în fabricarea berii. Pierderile sunt estimate între 3 și 17 procente, ceea ce în Statele Unite înseamnă că nu se vor fabrica zeci de milioane de litri de bere. Studiul a apărut în publicația britanică Nature Plants și este primul care abordează legătura dintre climă și producția de bere.
Producția de orz scade tot mai mult în anii în care au loc evenimente meteo extreme, dar mai ales unde se înregistrează și emisii mari de noxe. Cea mai mare scădere a producției este prevăzută pentru Belgia, Cehia și Germania cu valori cuprinse între 27 și 38 de procente.
„Studiul nostru arată impact înspăimântător al schimbărilor climatice extreme: scăderea aprovizionării cu bere și un preț tot mai mare al acesteia. Iată un alt motiv pentru a diminua emisiile de gaz de seră”, a scris pe twitter profesorul Nathan Mueller.
„Nu vă încurajăm să consumați mai mult astăzi. Dar trebuie să știți ce trebuie să faceți. Berea este cheia pentru stabilitatea socială”, a adaăugat colegul său Dabo Guan.