Spațiul aerian european era în 2003 încă dominat de marii transportatori de rețea de la nivel național: Lufthansa, British Airways, Air France, SAS etc. Dar un nou tip de companie aeriană a prins rădăcini și continuă să câștige teren: companiile low-cost.
Practicile acestor companii au fost des criticate. În Danemarca, sindicatele luptă din greu și câștigă bătăliile cu aceste companii astfel încât angajații acestora care lucrează în Danemarca să fie plătiți conform contractului de muncă pe ramură.
Sindicatul danez al însoțitorilor de zbor Flyvebranchens Personale Union – FPU a căștigat procese cu Ryanair după ce a expus condițiile de muncă oribile ale acesteia și a arătat practicile similare ale Wizzair.
NewsRomania.net a publicat anul trecut o anchetă a jurnaliștilor danezi despre WizzAir. Revista Fagbladet 3F arăta cum condițiile de lucru mizere, tarifele ieftine și serviciile de slabă calitate ale Wizz Air afectează pasagerii. Aceste practici sunt apanajul operatorilor low-cost.
FPU acum critică compania aeriană low-cost Primera Air pentru modul în care încalcă legislația daneză și îi tratează pe angajații români.
Primera Air este o companie aeriană scandinavă care are sediul la Riga în Letonia, dar a fost înființată ca Jet X în 2003 în Islanda.
„Șmecheria suedeză” este modalitatea prin care Primera Air încearcă tot felul de artificii pentru a nu respecta legea daneză. Conform sindicatului FPU, mai mult de 100 de români trăiesc în Malmö, Suedia, dar muncesc în Danemarca.
Românii sunt însoțitori de zbor care lucrează pentru Primera Air Nordics care operează zboruri din Copenhaga. Astfel, compania încearcă să se sustragă semnării acordului de muncă încheiat de companiile aeriene cu sindicatele daneze aducând transportând angajații din Suedia în Danemarca.
Astfel, românii sunt plătiți de Primera Air Nordic din Letonia și nu de Primera Air Scandinavia care are baza în Danemarca și pentru care lucrează de fapt.
Mai mult, angajații români nu sunt plătiți în caz de boală, nu beneficiază de pensie și primesc aproximativ jumătate din salariul stabilit de sindicatele daneze la nivel de ramură.
În fiecare dimineață, scrie publicația Helagotland, Primera Air își aduce angajații români din Malmö și Lund, fie cu autobuzul, fie cu taxiul. Odată ajunși la aeorportul Kastrup, ei lucrează în aceleași condiții ca și colegii lor care sunt plătiți conform contractului sindical.
FPU a precizat că Primera Air nu vrea să negocieze cu sindicatul, astfel că acesta amenință că va bloca activitatea firmei. Aeronavele acesteia nu vor mai fi alimentate cu combustibil și nici bagajele pasagerilor nu vor mai fi încărcate.
Tribunalul Muncii din Danemarca va trebui să decidă dacă românii trebuie să fie tratați precum colegii lor danezi. Există un precedent.
În 2015, compania low-cost Ryanair a pierdut un proces similar, fiind obligată să-și plătească angajații care lucrează în Danemarca cu aceleași salarii pe care le primesc colegii lor danezi.
Primera Air s-a apărat explicând jurnaliștilor de la DR News care i-au chestionat pe această temă, că românii nu sunt angajații firmei, ci lucrează pentru o alta care nu are legătură cu Danemarca. Compania a mai precizat că nu are de gând să încheie un contract cu sindicatul danez.
În ultima săptămână, sindicatul FPU a trimis către Primera Air mai multe scrisori în care explică conflictul existent.
Anders Mark Jensen a explicat jurnaliștilor că tinerii români cred că își găsesc locul de muncă mult visat. „Abia când ajung în țările scandinave află că sunt folosiți ca niște obiecte pentru a se evita legea daneză. Ei sunt bineveniți în Danemarca și trebuie plătiți conform condițiilor daneze”, a declarat el pentru DR News.
Jensen a mai adăugat că dacă nu vor fi oprite aceste metode așa-zis creative, angajații danezi vor fi înlocuiți cu forță de muncă ieftină din alte state cum ar fi România sau țările baltice.