Skip to content

Proces la Rotterdam: Români, judecați pentru trafic de persoane, șantaj și spălare de bani

Miercuri, 4 iulie, la Tribunalul din Rotterdam, Olanda, a început procesul în care patru români sunt acuzați de trafic de persoane, lipsire de libertate, șantaj și spălare de bani.

Conform presei olandeze, românii au forțat mai multe femei să se prostitueze timp de doi ani. În total, zece bărbați au fost arestați și au fost trimiși în judecată. Femeile erau aduse din România și cazate în diferite apartamente, hoteluri și case de vacanță unde erau forțate să facă sex. Timp de doi ani, între ianuarie 2016 și ianuarie 2018, ele au fost plimbate între Eindhoven, Rotterdam, The Hague și ‘s-Gravenzande.

Românii au fost arestați în ianuarie 2018, în urma unor mandate europene de arestare. Conform unui comunicat DIICOT, polițiștii de la Crimă Organizată Constanța au efectuat pe 30 ianuarie 2018 mai multe percheziții la locuințele a opt persoane, pe raza județelor Constanța și Cluj.

Acțiunea a avut loc la câteva zile după ce Parchetului Teritorial din Rotterdam a emis mandatele europene de arestare și a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în infracțiuni de proxenetism, comise în diferite orașe din Olanda. În urma percheziţiilor au fost găsite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, sume de bani, sisteme informatice și medii de stocare și substanțe susceptibile a avea proprietăți psihoactive.

În urma acțiunii poliției, Serdai Cartali, Iulian Grigorenco, Laurențiu Marius Zamfir și Petronel-Marian Paraschiv au fost arestați până când judecătorii Curții de Apel Constanța decideau dacă îi vor extrăda sau nu.  În martie, aceștia au fost predați autorităților olandeze.