Skip to content

Procuroarea acuzată că a bruscat-o pe Sorina, urmărită penal pentru purtare abuzivă

Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a dispus începerea urmăririi penale pentru purtare abuzivă în cazul procuroarei Maria Piţurcă de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, cea care ar fi bruscat-o pe Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, în timp ce copilul era ridicat din casa asistentului maternal pentru a fi dat spre adopţie, informează Agerpres.

Ședința Secției de procurori în care s-a discutat cazul ei s-a desfășurat miercuri, 10 iulie, iar la intrare, procurorul a lovit microfoanele jurnaliștilor.

După mai bine de două ore de audieri, procurorul a ieșit fără să facă declarații. A cerut însă protecția Jandarmeriei, susținând că este hărțuită de ziariști.

Joi, procurorii din plenul CSM vor stabili dacă admit acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare în cazul ei.

Pe 21 iunie, procuroarea Maria Piţurcă s-a prezentat însoţită de poliţişti la locuinţa asistentului maternal din Baia de Aramă, pentru a o lua pe fetiţă.

În imaginile înregistrate de soţul femeii, Sorina plânge şi se zbate pentru a rămâne alături de asistenta maternală, căreia îi spune ‘mama’. În imagini apare şi procurorul Maria Piţurcă, ce pare să o bruscheze pe fetiţă.

Ulterior, Maria Piţurcă a declarat, într-o conferinţă de presă, că minora era agitată, iar ea a reuşit să o ia în braţe şi să o predea tatălui adoptiv.

Iniţial, procurorii de la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie au deschis în acest caz o anchetă pentru săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopţie internaţională a fetiţei, dar şi modul în care Maria Piţurcă a efectuat percheziţia la locuinţa asistentului maternal.

Pe 2 iulie, Inspecţia Judiciară a solicitat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM suspendarea din funcţie a procuroarei, urmând ca CSM să ia joi o decizie.

De asemenea, Maria Piţurcă este cercetată de Inspecţia Judiciară pentru săvârşirea unor abateri disciplinare constând în “manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi “exercitare a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni”.

De ce lovim copiii? Realitatea din România, în cifre

Copii de trei și șapte ani, abuzați sexual de propria mamă. Românca a fost reținută

Două angajate ale unei creșe, date afară. Puneau copiii să se spele cu apă din WC