Procurorii elvețieni evită să ancheteze 12 hoți de cupru din România

O dispută aprigă s-a aprins între procurorii din mai multe cantoane elvețiene pentru a vedea cine trebuie să ancheteze o grupare de infractori români.

Banda de români acționa în zece dintre cele 26 de cantoane ale Elveției și se specializase pe furtul de cupru, nichel și tablă, arată publicația Neue Zürcher Zeitung. Cinci dintre ei au fost arestați în flagrant delict în cantonul Solothurn. Ca urmare, Parchetul din acest canton a cerut Parchetului din Zürich să preia cazul pentru că primele furturi au avut loc aici în februarie 2017.

Cum acționa gruparea de hoți? Aveau mașini inscripționate cu numele firmelor la care urmau să dea lovitura. Foloseau între două și patru mașini. La intrare în fabricile respective, spuneau paznicilor că au uitat un coleg în interior.

Banda nu acționa numai în Elveția, ci și în Franța, Luxembourg și Germania, țări în care se anchetează furturi similare.

Procurorii din Zürich nu au vrut să preia cazul. La fel și colegii lor din cantoanele Jura, Vaud, Aargau, St. Gallen, Lucerne, Bern, Freiburg și Basel-Landschaft. Explicația a fost că nu este de competența lor.

De aceea, Parchetul din Solothurn s-a adresat Curții Federale pentru a obliga Cantonul Zürich să preia cazul. Aceeași opinie au avut-o și procurorii din celelalte cantoane. Curtea Federală a decis astăzi, 18 iulie 2018, ca Parchetul din Zürich să se ocupe de cazul românilor.