Procurorul propus de ministrul Justiției la șefia DNA a recunoscut că nu este un magistrat independent

Adina Florea a fost propusă de ministrul Justiției Tudorel Toader pentru şefia DNA și a fost audiată astăzi, 8 octombrie la Consilul Superior al Magistraturii (CSM). A recunoscut că este un procuror care nu crâcnește în fața superiorilor, așa că nu întâmplător a fost propusă să conducă DNA.

Probabil în urma unei înțelegeri prealabile, Tudorel Toader a întrebat-o pe Florea cum vede relația dintre procurorul general și DNA.

„Eu nu am fost niciodată un procuror independent pentru că am lucrat în acest sistem, sistem care îşi desfăşoară activitatea în baza controlului ierarhic şi, prin urmare, orice decizie care se ia la nivel de management mediu şi chiar înalt, dacă ne referim la funcţia de procuror şef al DNA, este supusă controlului ierarhic al procurorului şef, în această situaţie al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a venit răspunsul.

Vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru s-a arătat surprins neplăcut de răspunsul Adinei Florea privind perspectiva colaborării instituţionale între şeful DNA şi procurorul general, scrie Agerpres.

“M-a surprins total neplăcut, trebuie să precizez acest lucru, că, după 28 de ani, vă consideraţi un procuror care nu sunteţi independent, cu argumentul chiar care viza verificarea actelor de către procurorul ierarhic”, a declarat Olaru, conform aceleiași surse.

Florea și-a dat seama de gafa făcută și a precizat că exprimarea a fost nefericită.

“Cred că a fost o exprimare nefericită când am spus că nu sunt un procuror independent şi cred că m-am grăbit când i-am răspuns domnului ministru. Sigur, nu se pune problema de a nu fi independentă întotdeauna. În activitatea de urmărire penală pe care am desfăşurat-o am fost şi voi rămâne un procuror independent. Nimeni niciodată nu a intervenit în soluţiile pe care le-am dat. Probabil a fost o exprimare nefericită. Nu despre asta era răspunsul meu. Răspunsul meu se referea la cu totul altceva. Se referea la activitatea pe care procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ , în calitate de manager de nivel superior, o poate exercita cu privire la activitatea şi a DNA, în sensul de coordonare, de verificare a atribuţiilor manageriale, de monitorizare a activităţii care se desfăşoară la DNA şi nicidecum de a interveni în vreun mod în privinţa independenţei fie personale, ca manager al DNA, fie la independenţa procurorilor de execuţie care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei”, a răspuns Adina Florea.

CSM a dat un aviz negativ numirii Adinei Florea în funcția de șef al DNA. Ea este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și câștigă 155 de milioane de lei vechi lunar.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?