Proiect de lege: Românii care au domiciliu în străinătate să se poată legitima cu pașaportul

Se anunță schimbări importante pentru românii care au domiciliu în străinătate. Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate ar putea fi modificată, informează Capital.

Mai concret, românii care au domiciliul în străinătate s-ar putea legitima cu pașaportul. Acesta va ține locul actului de identitate.

Vorbim de sute de mii români aflați în afara granițelor. Inițiativa vine în contextul în care mulți dintre ei nu mai dețin act de identitate, ci doar pașaport.

Acest lucru are și consecințe negative. Cei care dețin doar pașaport nu au aceleași drepturi. Unul dintre ele este și dreptul de a vota pentru România în statul respectiv.

De aceea, inițiatorii proiectului doresc ca pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar să dovedească identitatea titularului. Acesta trebuie să menționeze țara de domiciliu.

”(6¹) Pașaportul simplu electronic sau pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, eliberat în condițiile prezentei legi, reprezintă act de identitate”, se arată în proiect.

Acesta va fi dezbătut la Senat, apoi în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, unde se va da votul final.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?