Skip to content

Propunere legislativă: Modificarea kilometrajului va fi considerată fals în declarații

La începutul săptămânii viitoare, luni și marți, 4 iunie și respectiv 5 iunie, la Camera Deputaților se vor dezbate câteva modificări ce urmează a fi aduse Codului Rutier.

Una dintre aceste modificări prevede ca șoferii care nu opresc la semnalul polițistului să rămână fără permis 90 de zile și nu 30 cum este în prezent. Conform expunerii de motive, oamenii legii s-au confruntat cu prea multe cazuri în care conducătorii auto-moto au ignorat poliția. Guvernul susține această inițiativă legislativă pentru că legea actuală nu este eficientă. Senatul, în schimb, a respins această inițiativă.

Senatorii au mai respins și o altă propunere de lege care face referire obligațiile ce le revin proprietarilor de vehicule care își vând mașinile sau motocicletele.

Conform noii prevederi, „în cazul înstrăinării vehiculului, fostul proprietar al acestuia este obligat să completeze pe certificatul de înmatriculare o declarație pe propria răspundere privind datele de identificare ale persoanei către care a înstrăinat vehicolul, data înstrăinării, precum și indicația contorului kilometric la data înstrăinării”

Jumătate dintre cei 24 de parlamentari care au gândit aceste modificări sunt de la PMP, în capul listei semnatarilor fiind fostul președinte Traian Băsescu. Inițiatorii proiectului legislativ au avut în vedere modificarea Codului Rutier din cauză că „piața auto se confruntă în prezent cu un fenomen periculos de înșelare a cumpărătorilor de bună credință cu privire la numărul de kilometri reali ai vehicolului la data înstrăinării”.

Prin această declarație, se consideră că dacă cel care vinde mașina comite fals în menționarea kilometrajului, el poate fi tras la răspundere conform Codului Penal.

Guvernul nu susține acest demers legislativ pentru că un proprietar nu poate fi tras la răspundere pentru un vehicul pe care l-a înstrăinat și care nu avea kilometri reali declarați.

Sancțiunile propuse se pot aplica doar vehiculelor pentru care s-au emis certificate de înmatriculare românești, nu și celor înmatriculate anterior în alte state și vândute pentru a fi înmatriculate în România.

Proprietarul din altă țară nu poate fi tras la răspundere în România dacă a modificat kilometrajul și apar probleme la vânzările succesive, susține Guvernul.

Informațiile legate de kilometraj ar trebui menționate doar cu ocazia primei înmatriculări. Aceste date ar ajunge la RAR care este obligat să rețină pentru arhivare certificatul de înmatriculare emis anterior în care fostul proprietar ar înscrie numărul de kilometri ai mașinii.

Astfel, certificatele de înmatriculare emise anterior nu ar permite viitorilor proprietari vizualizarea acestor informații. În plus, legislația română prevede că în certificatul ITP se trece numărul de kilomteri la fiecare inspecție tehnică.

Ambele proiecte legislative urmează să treacă prin comisii și apoi în plen, Camera deputaților fiind forul decident.