Skip to content

NOR RADIOACTIV deasupra Europei. Poate proveni din Rusia sau Kazahstan

Norul radioactiv de deasupra Europei din ultimele săptămâni indică faptul că a avut loc un accident într-o instalație nucleară din Rusia sau Kazahstan în ultima săptămână din septembrie, a afirmat joi institutul francez de securitate nucleară IRSN.

IRSN a exclus un accident într-un reactor nuclear, spunând că este probabil să fie vorba de emisiile de la un centru de tratare a combustibilului nuclear sau de la unul pentru medicamente radioactive. Datorită timpului de înjumătățire scurt, circa un an, ruteniul 106 este utilizat în medicina nucleară.

Nu există niciun impact asupra sănătății umane sau a mediului în Europa, arată IRSN.

IRSN, departamentul tehnic al autorității franceze de reglementare nucleară ASN, a afirmat într-o declarație că nu a putut identifica locația eliberării materialului radioactiv, dar că, pe baza modelelor meteorologice, cea mai plauzibilă zonă este la sud de munții Urali, între Urali și Râul Volga.

“Autoritățile ruse au declarat că nu au informații privind un accident pe teritoriul lor”, a precizat directorul IRSN Jean-Marc Peres pentru Reuters. El a adăugat că institutul nu a intrat încă în contact cu autoritățile kazahe.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului pentru Situații de Urgență din Rusia a declarat că nu poate comenta fiindcă nu a fost posibilă contactarea imediată a autorităților din Kazahstan sau a ambasadei kazahe din Moscova.

Peres a spus că în ultimele săptămâni IRSN și alte câteva institute de securitate nucleară din Europa au măsurat niveluri ridicate de rutenium 106, un nuclid radioactiv care este produsul împărțirii atomilor într-un reactor nuclear și care nu se produce în mod natural.

IRSN estimează că a fost eliberată o cantitate mare de rutenium 106, între 100 și 300 teraBecquerel, și că dacă un accident de această magnitudine ar fi avut loc în Franța ar fi fost necesară evacuarea populației pe o rază de câțiva kilometri de locul accidentului.

Institutul francez a exclus un accident într-un reactor nuclear, deoarece ar fi condus și la contaminarea cu alți radionuclizi. De asemenea, a fost exclusă prăbușirea unui satelit alimentat cu rutenium întrucât o investigație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică – AIEA a ajuns la concluzia că niciun satelit care conține ruteniu nu a căzut pe pământ în această perioadă.

Măsurarea de la posturile europene a arătat niveluri ridicate de rutenium 106 în atmosfera majorității țărilor europene, la începutul lunii octombrie, cu o scădere constantă începând cu 6 octombrie.

IRSN a spus că concentrațiile de rutenium 106 din aer care au fost înregistrate în Europa nu au nici o consecință asupra sănătății umane și asupra mediului.