Răzbunarea lui Tor: Mafia cecenă, un hacker britanic și un escroc român

Ce legătură poate să fie într-un un român, arestarea unui pastor în Minnesota, a unui om de afaceri în Singapore și a unui medic de familie din Anglia? Site-ul Chechenmob, un site cu referire la mafia cecenă, unde se pot angaja asasini.

Medicul de familie David Crichton, în vârstă de 64 de ani, a vrut să se răzbune pe fostul său consilier financiar pentru că pierduse 1.000.000 de lire sterline din cauza acestuia. Pentru a face acest lucru, a descărcat Tor, un browser criptat care permite navigarea anonimă pe internet și pe site-ul Chechen Mob, a introdus numele consilierulu și apoi a dat comanda „kill the bastard”.

Crichton (foto) ar fi trebuit să plătească în bitcoin echivalentul a 5.000 de dolari pentru ca fostul său consilier să fie asasinat. Procurorii britanici nu au găsit dovezi că el ar fi făcut plata, așa că instanța l-a declarat zilele trecute nevinovat, susține The Guardian.

Denumirea de Chechen Mob este doar una dintre multele sub care operează un website unde pot fi angajați asasini, alte nume folosite fiind Russian Mafia sau Cosa Nostra.

Publicația The Times l-a citat pe Chris Monteiro, un hacker britanic, care a spus că Chechen Mob este un site din dark web ce oferă asasini plătiți, dar care este în realitate o mare înșelătorie pusă la cale de un român. Nu îi dă numele, dar acesta ar fi câștigat din pofta de răzbunare oamenilor aproape 5.000.000 de lire sterline.

Inițial, autoritățile britanice l-au arestat pe Monteiro pentru că aveau indicii că se află în spatele site-ului. Monteiro a fost reținut de poliție în februarie 2018, dar s-a dovedit că el doar găsise o portiță prin care să acceseze datele de pe site și să le descarce în propriul computer. Acesta date ar fi ajuns în posesia autorităților britanice care le-ar fi folosit în anchete.

Monteiro a declarat că sute de oameni au luat în mod foarte serios site-ul și că se află în derulare zeci de anchete ale procurorilor din toată lumea legate de crime comise aparaent prin intermediul portalului.

Plata pentru asasinat se făcea într-o criptomonedă, cum este bitcoin. Se pornea de la o anumită sumă care creștea pe măsură ce negocierile avansau. Până la urmă oamenii își dădeau seama că au fost înșelați și că au rămas cu conturile goale.

Cazul pastorlui Stephen Allwine din Cottage Grove, Minnesota, este cel mai cunoscut exemplu de înșelătorie prin acest site care atunci se numea Besa Mafia, făcând referire la mafia albaneză.

Allwine, în vârstă de 44 de ani, și-a omorât soția după ce a fost păcălit să plătească 6.000 de dolari unui escroc pe care l-a întâlnit pe site. Pastorul a fost condamnat pe viață în februarie 2018.

În mai 2018, omul de afaceri Allen Vincent Hui Kim Seng, în vârstă de 46, a fost arestat în Singapore. El este suspectat de asociere în vederea comiterii unui asasinat.

Chechen Mob a intrat în atenția National Crime Agency din Marea Britanie odată cu investigația demarată împotriva Crichton. Și FBI, și NSA monitorizează site-ul.

Administratorii http://chechenmobcrimebay.blogspot.com își asigură clienții că informațiile despre ei nu au fost obținute de FBI, pentru simplu motiv că acestea nu erau pe servere.

Ei menționează că FBI și NSA au reușit să închidă site-ul pe 5 mai 2017, noua adresă fiind http://5nr3yoxhbgzprocb.onion, accesibilă doar cu Tor. Folosind acest browser, am aflat că site-ul a fost închis de FBI împreună cu Fiscul american și că agenții federali investighează 239 de crime comise prin intermediul CrimeBay.

Clienții sunt anonimi pentru că nu-și dau numele, adresa sau adresa de email sau vreo informație despre cardurile bancare.

Nici IP-ul nu poate fi identificat din moment ce se folosește Tor, astfel încât nici un client nu a fost arestat în urma închiderii site-ului, mai spun administratorii acestuia.

Serviciul de asasini plătiți pus la dispoziție de Chechen Mob se numește CrimeBay și ar fi apărut în urma războaielor din Cecenia.

Site-ul conține povestea unui bărbat de 40 și ceva de ani care a dorit să scape de o altă persoană. Nici nu i-a venit să creadă că prin intermediul Chechen Mob și-a rezolvat problema. Dușmanul său a murit la spital după ce a fost împușcat.

Apoi se spune că mafia cecenă s-a pus cu marile grupări mafiote din Moscova și că procurorul general al Federației Ruse, Yuri Chaika, a spus că asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya a fost opera cecenilor. Când a fost întrebat dacă Chechen Mob este o amenințare serioasă, el a refuzat să răspundă, dar a zâmbit.

Într-un comentariu de la finalul acestui text, o persoană scrie că site-ul este o șmecherie financiară, nu are asasini plătiți și trebuie evitat.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație www.crji.org și al International Consortium of Investigative Journalism www.icij.org. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.

error: ?