Procurorii DNA l-au trimis în judecată astăzi, 27 martie, pe Mihnea Cosmin Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, și actual senator PSD și rectorul Politehnicii din București, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul legat de Baza Cutezătorii.

Conform rechizitoriului, în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu Mihnea Cosmin a încheiat, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, un act adițional cu Fundația “Dinu Pescariu”, act adițional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.).

Actul adițional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului.

Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).

Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune. Astfel, Ministerul Educației Naționale a fost prejudiciat cu 10.796.662,8 euro, reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Ministerul Educației Naționale nu a comunicat până la momentul întocmirii rechizitoriului dacă se constituie parte civilă. DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparţin inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin.

Procurorii DNA deciseseră pe 2 noiembrie 2017 să extindă urmărirea penală față de alte trei persoane implicate în dosarul „Cutezătorii”. Mihai Păunică, fost director general al Direcției Generale Buget Finanțe Patrimoniu și Investiții din Ministerului Educației, Liviu Gabriel Ispas, fost director general adjunct al Direcției Generale Juridic și Control din același minister și Gabriel Leahu, fost director general al Direcției Generale Logistică din aceeași instituție.

În cazul celor trei, decizia procurorilor a fost să claseze dosarul având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică dispusă în cauză s-a stabilit că nu ei au semnat actul adițional la contractul de locaţiune.

De asemenea, a fost dispusă soluția clasării și față de Pescariu Dinu Mihail, deoarece nu există probe pentru a atrage răspunderea penală a acestuia dincolo de orice îndoială rezonabilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Baza Cutezătorii, prejudiciu de peste 90 de milioane de euro. Trei foști directori din Ministerul Educației, acuzați

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *